latinica  ћирилица
31/07/2020 |  12:39 | Аутор: СРНА

"Кочићев збор" у смањеном издању

Бањалучка манифестација 55. "Кочићев збор", због актуелне епидемиолошке ситуације и ограничења јавних окупљања, биће одржана у знатно мањем издању, а ове године изостаће традиционално народно зборовање у Стричићима и борба бикова, одлучено је на данашњој сједници Организационог одбора.
Кочићев збор - Фото: РТРС
Кочићев зборФото: РТРС

На сједници је истакнуто да је зборовање у Стричићима отказано јер није могуће организовати јавно окупљање више од 50 лица, а, због истог разлога, неће бити одржана ни свечана академија ове манифестације, саопштено је из Градске управе Бањалуке.

Одлуком Организационог одбора, "Кочићев збор" ће од 24. до 30. августа бити обиљежен низом мањих културних догађаја, којим ће бити евоцирано сјећање на највећег књижевника са ових простора.

Манифестација ће бити отворена 24. августа у 20.00 часова у Парку Петар Кочић изложбом "Кочић и његова породица у фотографијама", аутора Зорана Пејашиновића.

Наредног дана, 25. августа, у парку ће у 20.00 часова бити организовано "Вече бесједништва", на којем ће бесједити студенти из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева, док је за 26. август у Музеју Републике Српске са почетком у 19.30 часова планирано отварање изложбе колекције накита "Трагови", аутора Сање Бајић.

Исте вечери, у 20.00 часова у Парку Петар Кочић биће одржано "Вече сатире", у организацији Удружења књижевника Републике Српске.

У Стричићима ће 27. августа у 11.00 часова бити отворена уређена кућа Петра Кочића, а истог дана у 20.00 часова у Парку Петар Кочић планирано је "Вече драме".

Према утврђеном програму, 27. августа биће положени вијенци на споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, док ће 28. августа у 20.00 часова у Парку Петар Кочић бити уручена награда "Змијањче", које је ове године припала ученици Основне школа "Георги Стојков Раковски" Јани Бркић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић 29. августа свечано ће уручити Кочићеву награду књижевнику Ненаду Грујичићу, а истог дана увече биће отворена изложба са прошлогодишње ликовне колоније.