latinica  ћирилица
31/07/2020 |  13:14 | Аутор: СРНА

Дјеца до пет година /ни/су велики преносиоци

Дјеца млађа од пет година много су заразнија када је ријеч о вирусу корона, односно, она лакше преносе вирус од малишана старијег узраста, показује истраживање научника из Дјечије болнице "Ен и Роберт Лури" и Сјеверозападног универзитета у САД.

Проценат генетског материјала вируса корона у носу дјеце до пет година већи је од 10 до 100 пута од онога у старије дјеце и одраслих, открива студија.

Сасвим мала дјеца могла би бити велики преносиоци вируса међу становништвом, сугеришу разултати, објављени у медицинском часопису "ЈАМА педијатрикс".

Научници су од 23. марта до 27. априла узимали брисеве из носа 145 пацијената који су боловали од лакшег до умјереног облика ковида 19, и то седам дана од појаве првих симптома болести.

Пацијенти су били подијељени у три групе: 46 дјеце млађе од пет година, 51 дијете од пет до 17 година, те 48 одраслих особа од 18 до 65 година.

Научници су у дисајним путевима мале дјеце утврдили присуство вируса у количини "од 10 до 100 пута већој" него у другим старосним групама.

Научници прецизирају - што је више генетског материјала вируса присутно, то је он заразнији.

Осим што студија може помоћи у сагледавању здравствених импликација, аутори сматрају да резултати могу помоћи у спровођењу вакцинације када једном вакцина постане доступна.

Ово истраживање противрјечи досадашњим тврдњама.

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа настоји да се школе што прије отворе, као и вртићи, у намјери да подстакне опоравак економије.

Студија спроведена у Јужној Кореји показала је, међутим, да дјеца и тинејџери од 10 до 19 година преносе вирус једнако као и одрасли у једном домаћинству, али да дјеца млађа од девет година мање преносе вирус.