latinica  ћирилица
31/07/2020 |  15:20 ⇒ 15:22 | Аутор: sputniknews.com

Кон: Остајем на овом послу до разрјешења или тешке здравствене спријечености

Од почетка епидемије, више пута је долазило до несугласица двојице епидемиолога – доктора Предрага Кона, члана Кризног штаба Србије и епидемиолога Зорана Радовановића.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Нова расправа покренута је због Радовановићевих тврдњи да је број обољелих од вируса корона са којим се излази у јавност вишеструко умањиван, те тражио од Кризног штаба да се извини због тога.

Кон је одговорио Радовановићу на друштвеној мрежи Фејсбук истичући да нема ни говора да је учествовао у било каквој завјери или свјесном лажирању било којег податка у току ове пандемије.

Казао је и да све вријеме ради на томе да се до краја рашчисте грешке, посебно у области информатичке подршке, са којом су, на овај начин, радили први пут.

- Једину одговорност коју прихватам је што сам био на планираном одмору од 10. до 19. јуна. По повратку 20. јуна сам написао писмо упозорења Влади Србије. Тешкоће у раду са базом Ковид 19, по изјави мојих сарадника почињу средином јуна, прије тога их није било - навео је Кон.

Написао је и да експерти Свјетске здравствене организације које Радовановић предлаже да се позову су по мишљењу Кона увијек добро дошли.

- Уосталом све 'школе' и курсеве СЗО у вези са припремама за пандемијске ситуације сам прошао. На многима сам врло активно учествовао и давао допринос својим презентацијама - навео је Кон.

- Остајем на овом послу до разрјешења, евентуалне тешке здравствене спријечености или до престанка пандемијске пријетње у складу са Хипократовом заклетвом и својом професионалном обавезом - поручио је Кон.