latinica  ћирилица
31/07/2020 |  17:35 | Аутор: СРНА

Пуповац: Још није донесена одлука о одласку Mилошевића у Kнин

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао је да још није донесена дефинитивна одлука о одласку у Книн на обиљежавање хрватске војно-полицијске акције "Олуја" представника Срба у Хрватској Бориса Милошевића, који је и потпредсједник хрватске Владе.

- Што се нас тиче, ускоро ћемо рећи оно што све занима. На путу смо ка томе, али се и даље усаглашавају важни детаљи - рекао је Пуповац, додајући да су му сасвим јасне реакције јавности.

Он је истакао да је за све Србе, а посебно оне који су у Хрватској или из Хрватске, "Олуја" тешка и болна тема, те да је то историјски губитак који је за разлику од неких других тешких страдања, у овом случају, када је по сриједи српска полулација, ненадокнадив.

Пуповац је навео да су Срби у Хрватској након 25 година од рата свјесни свега овога, можда више него било ко други, јер носе све терете хрватско-српских сукобљавања у 20. вијеку и сва су се преломила преко њихових леђа.

- И упркос свим искушењима, одлучили смо да на најтежем мјесту покушамо да видимо може ли се изаћи из ровова, који су у ратовима ископани, а и даље стоје откопани. И да притом учинимо све да тај гест буде такав да нанесе што је могуће мање присјећања на патње, а да буде глас који ће признати патње са оне стране, са које до сада није долазило - рекао је Пуповац за "Вечерње новости".

Он је напоменуо да Срби у Хрватској, свјесних свих ризика, разговарају о томе и стварају претпоставке за то, а највећи терет у овој причи је на Борису Милошевићу, који је потпредсједник Владе Хрватске, и који је и сам, са својом породицом, искусио све страхоте ратног страдања Срба.

- Из тог разлога желимо рећи, да Борис не иде да слави, него иде да жртвује себе за то да и српске жртве буду признате, да и српске патње буду признате и да чујемо ријечи жаљења - рекао је Пуповац.

Он је додао да желе да мјеста која су сви заборавили, попут Грубора /гдје су настрадали Срби/, посјете највиши хрватски представници, као што се најављује да ће доћи потпредсједник Владе Томислав Медвед и предсједник Хрватске Зоран Милановић и као што је премијер Андреј Пленковић спреман да оде у Вариводе.

На питање шта је гаранција да ће Хрвати коначно признати српске жртве, Пуповац каже да разговори које су водили и које воде са представницима хрватске власти представљају основу за то.

- То је први пут да се такви разговори воде, отворени и директни. Нису нимало лаки, ни за нас, ни за наше саговорнике. Да ли постоје ризици? Постоје. Да ли треба ризиковати? Ако има шансе, треба - сматра Пуповац.

Пуповац каже да, као и свих ових година, представници Срба обилазе мјеста страдања и свједоче страдањима српског народа на Банији, Селишту, Кордуну.

Он је најавио да ће представници Срба у Хрватској у понедјељак, 3. августа, ићи у Двор на Уни, гдје су убијена 63 психијатријска болесника, који су у повлачењу из Петрињске болнице, били смјештени у школу у Двору на Уни, гдје су и побијени.

- То је један од путева који води преко Петровачке цесте, гдје се десио егзодус Срба. Срби ће учинити све да се свуда подигне споменик и мјесто за парастос Србима, гдје би дошли и представници хрватске власти - додао је Пуповац.