latinica  ћирилица
31/07/2020 |  17:43 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

У Херцеговини туристички ваучери дају разултате (ВИДЕО)

Угоститељи и хотелијери из херцеговачке регије захтијеваће разматрање релаксирања мјера у вези са бројем гостију и радним временом објеката, да би бар крај сезоне био дочекан бољим резултатима.
Требиње - туризам - Фото: РТРС
Требиње - туризамФото: РТРС

Подршка државе за сектор, чије пословање у условима пандемије највише трпи, је поручују непоходна. Пројекти попут туристичких ваучера дају разултате, а циљ је сачувати радна мјеста у угоститељству и труризму.

Иако хотелијери и угоститељи на крајњем југу Српске, јул испраћају са бољим бројкама и у оптимистичној атмосфери, него јун и мај, приходи и даље нису довољни да покрију трошкове пословања. Главни проблеми - мањак гостију и ограничења у вези са бројем и радним временом објеката.

- Тренутно највећи проблем је мањак гостију, остали смо без 10.000 ноћења, то говори све о приходима на крају године, сезона траје у љетном периоду. Предложили смо мјере да превазиђемо зиму, имамо 86 стално запослених, отпустили смо, сезонце, све трпи - рекао је Зоран Чанчар, замјеник директора Националног парка "Сутјеска".

Туристички ваучери испоставили су се као добар потез, а највеће интерсовање грађана Српске је управо за Национали парк "Сутјеска" и град Требиње. Охрабрују и најаве за остатак сезоне.

Директор туристичког комплекса "Град Сунца" у Требињу Бојан Вучуревић рекао је да је код њих тренутно стање задовољавајуће по питању попуњености капацитета.

- Око 80 одсто смјештајних капацитетаје пуно, а тај тренд ће се наставити све до краја рада аква-парка, који је главни мотив људима да дођу у "Град Сунца" - оцијенио је Вучуревић.

Да би се од сезоне спасило што се спаисти може и заштитило 14 000 радних мјеста у туризму и угоститељству Српске, захтијева се релаксирање мјера у вези са бројем особа и радним временом објеката.

- Радно вријеме до 23.00 часа угоститељима не омогућава да остваре довољне приходе да покрију трошкове, без обзира на број гостију - указао је Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Он је истакао да је на састанку било ријечи и о томе да се повећа граница за број гостију у угоститељским објектима, сразмјерно величини тих објеката.

- Није исто - неки угоститељски објекат који има по 500-600 метара квадратних и онај од 50 или 100 квадрата. И један и други је осуђен да има до 50 гостију. То је нешто што је неопходно да се што прије промијени, да се на неки начин створи додатни замајац за рад угоститељских објеката - рекао је Рачић.

Да би се кроз туризам дао замајац и другим привредним гранама неопходно је да се промовишу и користе домаћи производи. У години домаћег туризма, домаћи производи, прије свега храна, требали би бити на наредном мјесту.

Након катастрофалног почетка сезоне и тек седам одсто попуњених капацитета, крај обећава боље показатеље и већу зараду. До сад није било отпуштања стално запослених у угоститељству, а циљ је да тако остане и у наредним мјесецима.