latinica  ћирилица
31/07/2020 |  17:46 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Новић: Ратификовани споразум одређује мјесто заједничке контакт тачке

Предсједник Клуба Срба у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић изјавио је Срни да ратификовани међународни споразум одређује мјесто заједничке контакт тачке за сарадњу са Европолом и то је Министарство безбједности у Савјету министара.
Средоје Новић - Фото: 24 sata info
Средоје НовићФото: 24 sata info

Новић је указао да су злонамјерне снаге у БиХ упорно инсистирале да се опрема за сарадњу са овом међународном организацијом смјести у Дирекцију за координацију полицијских тијела.

Он је рекао да му је драго да је Европол дао сигнал да фокална тачка сарадње БиХ са овом полицијском организацијом мора бити у Министарству безбједности, што је још један доказ да је БиХ беспотребно губила вријеме у политичким надмудривањима.

- И то је БиХ у којој људи не желе да ово буде озбиљна земља него константно у њој мудрују чиме се константно ствара међусобно неповјерење унутар народа, полиције и свих органа - истакао је Новић.

Новић је упитао шта је уопште требало федералном Министарству унутрашњих послова да повлачи свој потпис о томе гдје треба да се налази заједничка контакт тачка, осим ако им није циљ да у БиХ изазову додатне неспоразуме.

- Нека сада коначно схвате да не морају као слијепци слиједити политичаре који су им наложили да изађу из тог споразума. То није ништа до шокантно понашање и не могу да вјерујем да смо и даље у некој слијепој улици и не желимо из ње изаћи - рекао је Новић.

Он је нагласио да је крајње вријеме да се БиХ помјери са мртве тачке и да се у њој почне радити у складу са најбољим праксама демократског свијета.

- Надам се да ће у БиХ коначно доћи вријеме када ће у полицијским структурама радити професионалци од врха до дна, а не политичке марионете. Али, у овој земљи су изгледа позиције слађе од онога што свијет, Европа и све уређене демократске земље мисле и препоручују - рекао је Новић.

Осврћући се на опрему за сарадњу са Европолом која је смјештена у Дирекцији за координацију полицијских тијела, Новић је навео да је надлежност Дирекције обезбјеђење личности и објеката.

- То је суштина, а у БиХ се константно покушавају давати додатна овлаштења институцијама на нивоу БиХ чиме се у овој земљи праве додатни неспоразуми - нагласио је Новић.