latinica  ћирилица
31/07/2020 |  18:57 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Наредних дана нова Скупштина Србије, а Влада до краја августа

У Србији ће у наредних неколико дана бити конституисана нова Скупштина Србије, а нова влада очекује се до 25. августа, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

- Одмах по конституисању Скупштине, кренуће се даље са страначким разговорима, како би се формирала влада до 25. августа - рекао је Вучић на прес конфернцији, након сједнице Предсједништва СНС-а, чији је лидер.

Он је рекао да ће нова влада бити најбољи избор за Србију да ради у наредне четири године и у условима тешких разговора око Косова, у кризи са вирусом корона и најтежој економској кризи.

Што се тиче коалиција, Вучић је рекао да је на сједници Предсједништва СНС-а разговарано о томе ко ће бити коалициони партнери, те да су постојале равноправно четири опција – да СНС иде са СПС и мањинама, затим СПАС-ом Александра Шапића и мањинама, па СПС-Шапић и мањине и на крају да СНС формира сам владу.

Према његовим ријечима, у Србији ће, складу са Уставом, у наредних неколико дана бити верификовани мандати нових посланика Скупштине Србије и ући ће се у поступак избора предсједника и секретара и других скупштинских тијела.

Он је додао да ће сједница парламента бити одржана у здању Скупштине Србије, и поред пријетњи неких есктремиста, јер је народ изабрао народне посланике и њихова обавеза је да буду у Скупштини.

Вучић је рекао да је на сједници Предсједништва СНС-а било ријечи о томе шта СНС може да понуди, а многи су на становишту да је потребно доста тога промијенити, људи желе нова лица у скупштини и влади, а СНС је разумјела поруку људи.

- У неким градовима ће доћи до промене градоначелника и председника општина. У Скупштини ће бити више младих лица - рекао је Вучић.

Избори у Србији одржани су 21. јуна, а побједник избора је СНС, са више од 60 одсто освојених гласова, тако да му припада 188 мандата у парламенту.

У парламент су ушли и СПЦ-Јединствена Србија са 32 посланика, СПАС-Александар Шапић 11 мандата.

Од мањинских листа, своје представнике у парламенту ће Савез војвођанских Мађара Иштвана Пастора са девет мандата.

Листа Муамера Зукорлића добила је четири посланичка мјеста, по три посланика ће имати листе Албанаца са југа Србије и СДА Санџака - Сулејмана Угљанина.