latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:36 ⇒ 01/08/2020 | 07:50 | Аутор: РТРС

У Српској 123 новозаражених, петоро преминуло (ВИДЕО)

У протекла 24 часа од посљедица инфекције Ковидом 19, у Републици Српској преминуло је пет лица. Од тестираних 549 лабораториских узорака, регистрована су 123 нова случаја инфекције, чиме укупан број позитивних сада износи 4.842. Највише заражених је у Бањалуци 22, 13 особа је из Прњавора, девет из Бијељине, осам из Требиња.
Вирус корона - Фото: Screenshot/YouTube
Вирус коронаФото: Screenshot/YouTube

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље је неповољна, а у појединим локалним заједницама дошло је и до погоршања.

Због повећаног броја заражених, али и особа са тешком клиничком сликом, у Српској је дошло и до повећања броја хоспитализованих у болницама.

- У овом моменту у УКЦ 70 обољелих је хоспитализовано, од тога је 13 животно угрожемо и налазе се на респираторима. Пет пацијената има тешку клиничку слику, 39 средње тешку и 13 је још увијек у изолацији - рекла је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.

 

Институт за јавно здравство измијенио је протокол лијечења, па ће се сада особе којима је приликом првог тестирања утврђено присуство вируса, након 14 дана изолације сматрати излијеченим, ако не буду имали симтоме.

Од наредне седмице, Институт ће почети и комеријално тестирање за грађане који планирају туристичка путовања.

- Због интересовања грађана молимо их да на наведене телефоне који се налазе на сајту института најмање седам дана унапријед резервишу своје термине. У случају потребе за појачаним тестирањем особа са дефиницијом случаја смањиће се број комерцијалних тестирања - навео је Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске.

У вези са неповољном епидемиолошком ситуацијом у Српској, огласио се и директор УКЦ-а Владо Ђјић.

Критиковао је рад инспекцијских органа који су, каже, "преспавали пандемију", игноришући чињеницу да се велики број људи окупља у угоститељским објектима, без придржавања донесених мјера.

- Здравствени радници су истински хероји, они шетају градом и виде да у десетак кафића у Бањалуци по 200 до 300 људи пјевају, избацују бактерије у ваздух, на шта су су огорчени - истиче Ђајић.

Инспекторат Републике Српске, Ђајићеве тврдње назвао је паушалним оцјенама.

Кажу, постоје конкретни подаци о њиховом раду у протеклом периоду и истичу да овај републички орган на терену, већ пет мјесеци спроводи бројне активности.

- Инспектори су у редовним контролама у протеклом периоду извршили 2.600 провјера у различитим врстама објеката. У данима викенда вршили смо појачан надзор и контролу угоститељских објеката у вечерњим часовима и у возилима јавног превоза. У протекла два мјесеца извршено је више од 8.000 инспекцијских контрола у којима су изречене казне од 94.000 КМ. Готово све изречене мјере односе се на угоститељске објекте - наводе у Инспекторату Републике Српске.

У Републици Српској, од вируса корона до сада се опоравило укупно 2.411 људи. Тестирана је укупна 50.361 особа.