latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:00 ⇒ 03/08/2020 | 09:48 | Аутор: РТРС

Највише заражених у Палама и то у Дому за старија лица (ВИДЕО)

У Републици Српског вирус корона потврђен је код још 109 лица, а Институту за јавно здравство пријављена су три смртна случаја. Ријеч је о два мушкарца старије животне доби из Лакташа и Теслића и мушкарцу средње животне доби из Бањалуке.
Пале - Фото: РТРС
ПалеФото: РТРС

Извршено је тестирање 431 лабораторијског узорка, а највећи број заражених према мјесту пребивалишта је из Пала и то 27, 23 лица су из Бањалуке, 11 из Требиња.

Жариште у Палама и даље је Дом за старија лица Натура, гдје је до сада укупно потврђен вирус корона код 24 корисника и 12 запосленика. Предузете мјере данас је разматрао општински Штаб за ванредне ситуације.

Командант Штаба и начелник општине Бошко Југовић рекао је да је у Дому формиран карантин.

- Штаб је постигао договор са власником Дома да сви позитивни корисници и запослени буду издвојени у карантин у овој установи да би запослени наставили бригу о корисницима - рекао је Југовић.

Са цијелом ситуацијом упознат је и Регионални центар Института за јавно здравство Источно Сарајево који је наложио тестирања и предложио мјере које се већ спроводе.

- Једно лице хоспитализовано је у Болницу "Србија" у Источно Сарајево, са тешком клиничком сликом, а остали позитивни корисници и особље имају лакшу клиничку слику. Сви са лакшом сликом и без симптома лијече се у самом дому, а ако дође до погоршања клиничке слике они ће бити хоспитализовани у Болници "Србија" - навео је Владо Миовчић, руководилац Регионалног центра.

Повећан број заражених у Дому за старије довео је до тога да су Пале данас имале 27 случајева.

- На дневном нивоу имамо од три до пет нових позитивних, али исто тако опорављених лица. Укупан број заражених варира од 30 до 35 особа - рекао је Југовић.

Директор Дома здравља са Пала Иван Шарац рекао је да стање није алармантно, иако је Дом за старија лица "увећао ову причу" али ће се брзо ставити под контролу.

Из паљанског Штаба апеловали су на све, посебно на младе, да воде рачуна о себи, својим ближњима и сарадницима и да поштују мјере ношења маски и физичке дистанце.

Када је ријеч о Источном Сарајеву, из Болнице "Србија" долази и вијест да се на лијечењу на ковид одјељењу ове здравствене установе налази 25 пацијената средње тешке и тешке клиничке слике, док је једно лице на респиратору.