latinica  ћирилица
02/08/2020 |  21:12 | Аутор: sputniknews.com

Руски научници: Сва дезинфекциона средства убијају вирус корона

Било које средство за дезинфекцију уништава вирус корона, изјавила је данас директорка Федералне службе за фитосанитарни надзор Русије (Роспотребнадзор) Ана Попова.

- Свако дезинфекционо средство одређене концентрације погубно је за овај вирус. То јест, без обзира чиме га бришемо, главна ствар је да се користи дезинфектант - рекла је Попова за телевизију Русија 1.

Попова је подсјетила да вирус корона остаје на површинама до 48 сати, па чишћење влажном крпом и обрада контактних површина дезинфекционим средствима остају актуелна средства заштите од заразе.

Раније је Роспотребнадзор саопштио да је Државном научном центру Вектор проучавана способност вируса да остане активан на површинама.

Научници у Вектору су утврдили да је вирус одржив на различитим површинама (нерђајући челик, линолеум, стакло, пластика, керамичке плочице) дуже од 48 сати и да та његова способност може послужити као извор заразе. При томе, третирање површина дезинфекционим средствима омогућава да се она очисте од одрживих вирусних честица за само неколико минута.

Научници су испитали неколико десетина различитих дезинфектаната: хлорна једињења, алкохол, средства на бази квартерних амонијумских једињења и терцијарних амина. Резултати су показали да сви ови агенси брзо и ефикасно убијају вирус.

Конкретно, етанол и изопропанол, чак и у концентрацији од 30 одсто могу да униште до милион вирусних честица за 30 секунди.

Исту дјелотворност имају и дезинфектанти који садрже хлор - они уништавају вирус за мање од минута. Дезинфекциона средства на бази терцијарних и кватерних амина доводе до уништавања вируса корона у року од неколико минута.