latinica  ћирилица
02/08/2020 |  21:24 ⇒ 03/08/2020 | 09:49 | Аутор: sputniknews.com

Црна Гора: Километарске колоне, сирене и порука "Не дамо светиње" (ВИДЕО)

Вјерни народ Црне Горе и даље брани светиње. Иако због епидемије вируса корона нема традиционалних литија, вјерници су пронашли начин да искажу незадовољство због усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести. И овај пут организоване су "ауто-литије", а грађани су из колона аутомобила поручили да не дају светиње.
Никшић: "Ауто-литија" - Фото: Screenshot/YouTube
Никшић: "Ауто-литија"Фото: Screenshot/YouTube

У Никшићу је километарска колона кренула из Жупе Никшићке и слила се у град под Требјесом.

Литија је почела уз заглушујући сирене и скандирање "Не дамо светиње!". Уз тробојке, истакли су и државне заставе, као и ратне заставе са битке на Вучјем долу.

Oдржанe ауто-литијe у Бару, Плужинама и Сутомору

И у Бару и Плужинама се на овај начин протестује због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

Ауто-литија прошла је кроз ценатар Бара, а у колони око 100 аутомобила из којих су се вијориле заставе - углавном тробојке, уз звук сирена и спорадичну пјесму.

Испред Саборног храма Светог Јована Владимира окупило се око 150 вјерника који су поздравили учеснике ауто-литије.

У граду је било приметно појачано  полицијско присуство на више мјеста.

На десетине аутомобила у учествовало је у ауто-литијама у Бару и Плужинама протестујући против Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

Ауто-литија на Жабљаку

Још једна величанствена литија на Жабљаку.

И Дурмиторци су вечерас учествовало у "ауто-литији" на Жабљаку, те тако показали да не посустају у борби за одбрану светиња и Српске православне цркве.

Пљевља у одбрану светиња

Пљевљаци су и вечерас показали да је одбрана светиња нешто са чим нема компромиса. Километарска ауто литија, уз поштовање свих НКТ мјера, вечерас је уљепшала овај град на сјеверу Црне Горе.

Литије које су неколико мјесеци одржаване сваког четвртка и недјеље прекинуте су средином марта увођењем првих мјера у циљу сузбијања ширења вируса корона и проглашењем епидемије на територији Црне Горе.

Литије су се послије неког времена наставиле у колонама аутомобила, а прошле недјеље у "ауто-литији" је учествовало око 50 возила.