latinica  ћирилица
04/08/2020 |  09:03 ⇒ 11:13 | Аутор: РТРС

На данашњи дан преминуо Ханс Kристијан Андерсен

На данашњи дан 1875. године, у 70. години преминуо је велики дански писац Ханс Кристијан Андерсен, аутор бројних познатих бајки које су преведене на многе свјетске језике. Његове приче биле су инспирација бројним ауторима балета, позоришних представа и филмова, а данас највећа улица у Копенхагену носи његово име.

Ханс Кристијан Андерсен, иако је мало познато, писао је романе, путописе, драме, поезију и прозу, али остао је упамћен само по својим бајкама, које уљепшавају дјетињства дјеци скоро вијек и по послије његове смрти.

Написао је неколико стотина дјела која су преведена на више од 125 језика. Увијек се постављало питње зашто Андерсенове бајке и данас уживају толику пажњу и популарност. Одговор на то питање, тврде многи, "лежи" у његовој једноставности.

Иако су његове бајке неизоставно штиво сваког дјетињства, Андерсенова дјела нису само за најмлађе, из његових порука много тога могу да науче и одрасли.

У свим његовим причама постоје добри и лоши ликови, мали и велики заплети и перипетије, али увијек срећан крај.

Бајке је писао стилом који карактерише тихи хумор и префињена иронија. Све те приче које су неријетко биле и критике друштву можемо да примјенимо и на реалан свијет данас.

Андерсен је 1872. године задобио тешку повреду након што је пао с кревета у свом дому у Копенхагену.

Своју посљедњу збирку прича издао је исте године. Отприлике у то вријеме, показивао је симптоме рака јетре, који му је нешто касније одузео живот.

Остао је запамћен као један од највећих данских писаца, а на његов рад угледали су се многи дјечији писци широм свијета.

Неке од најпознатијих бајки Ханса Кристијана Андерсена су "Царево ново одијело", "Ружно паче", "Палчица", "Мала сирена", "Сњежна краљица" и многе друге.