latinica  ћирилица
04/08/2020 |  10:29 | Аутор: СРНА

Скок производње и продаје

У Републици Српској је у првом полугодишту ове године произведено укупно 945.769 метара кубних разних шумских сортимената или више за 14,4 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Обловина - Фото: илустрација
ОбловинаФото: илустрација

Најзаступљенији међу сортиментима били су трупци, којих је произведено 333.480 метара кубних од четинарског и 157.382 метара кубних од лишћарског дрвета.

У Српској је у првом полугодишту ове године продано укупно 840.367 метара кубних разних шумских сортимената или више за 9,9 одсто него у истом периоду прошле године.

Најзаступљенији и у продаји били су трупци.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да су сасвим задовољавајући резултати остварени у шумарству за првих шест мјесеци ове године, с обзиром на услове у којима су остварени, када је у том периоду био врло негативан утицај вируса корона на све токове у привреди.

- Почетак ове године је био јако добар за сектор шумарства, и у прва три мјесеца ове године остварени су резултати физичког обима производње изнад просјека, што је једним дјелом и резултовало тиме да имамо и добре полугодишње резултате - истакао је Шиник.

Према његовим ријечима, у мају и јуну је дошло до значајнијег побољшања ситуације у дрвопреради и производи намјештаја након подбачаја у априлу, која се рефлектовала и на ланац снабдјевања дрвним сортиментима, а што је погодовало да шумарство одржи континуитет производње и оствари резултат сасвим прихватљив за услове у којима се остварује.

- Ту су биле и мјере Владе Српске које су помогле да се мало толерантније посматрају рокови наплате потраживања, тако да је процес производње настављен, испоруке су настављене, а у наредном периоду ће се гледати на који начин је могуће да се побољша и ситуација са ликвидношћу - додао је Шиник.