latinica  ћирилица
04/08/2020 |  11:34 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Полицајци широм Српске дарују крв (ВИДЕО)

На подручју Полицијске управе Бањалука, у дводневној акцији добровољног давања крви коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, учествује 108 полицајаца.
Бања Лука: Добровољни даваоци крви - Фото: СРНА
Бања Лука: Добровољни даваоци крвиФото: СРНА

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић изјавио је данас у Бањалуци да су припадници МУП-а други пут ове године организовано у Српској приступили добровољном давању крви, те да ће у дводневној акцији учествовати више од 400 припадника МУП-а са подручја свих полицијских управа.

- Припадници МУП-а све масовније учествују у овим акцијама и до сада је било више од 600 припадника који су учествовали у акцији добровољног давања крви - рекао је Бркић.

Он је подсјетио да је прва акција добровољног давања крви у којој су учествовали припадници МУП-а била организована на Дан полиције, 4. априла.

Бркић је додао да се давање крви организује уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Он је истакао да је међу припадницима МУП-а велики број добровољних давалаца који су крв давали од 40 до 50 пута, а велики је број и оних који су крв дали више од 20 пута.

Бркић је изразио задовољство што су се акцији одазвали и припадници Полицијске академије.

Према његовим ријечима, припадници МУП-а на овај начин показују хуманост, да су у сваком тренутку спремни да помогну грађанима на било који начин.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан изјавила је новинарима да је данашња акција добровољног давања крви специфична по томе што се организује у свих 10 организационих јединица Завода на нивоу Републике Српске, истичући да је пријављено око 500 давалаца, а највише у Бањалуци.

- С обзиром на то да епидемија, која нас прати већ неколико мјесеци, задаје много проблема свима нама који треба да нормално радимо и у оваквим условима, поготово Службе за трансфузију морају и даље да обезбјеђују адекватне резерве крви за лијечење пацијената, што је у оваквим условима заиста јако отежано, али успјели смо да испунимо све захтјеве који су се од нас очекивали - рекла је Гузијанова.

Она је додала да болнице раде са смањеним обимом посла, али да живот иде даље, да је велики број саобраћајних несрећа, породиља и разних других акутних стања гдје је трансфузија неопходна.

Гузијанова је рекла да су резерве крви смањене у односу на неке уобичајне захтјеве и да се тренутно располаже адекватним резервама крви.

- Више се припремамо за период који нам долази јер људи иду у већем броју на годишње одморе, остаје мањи број људи у градовима који могу да дају крв, а са друге стране потребе постоје - навела је Гузијанова.

Она је захвалила свим припадницима МУП-а који су у претходном периоду сарађивали, истичући да се ово није прва акција и да су се припадници МУП-а одазивали и у мањем броју када је то било потребно.

- Хвала свим људима који су учествовали у организацији, нашим даваоцима који су долазили и давали крв у протеклом периоду - рекла је Гузијанова.

Она је истакла да ће данашња акција много значити за све службе да се попуне резерве крви због сезоне годишњих одмора.

Портпарол Полицијске управе Бањалука Данијела Мучибабић рекла је да се данас 10. пут одазвала акцији добровољног давања крви, нагласивши да је ово хуман гест и да полиција и на овај начин треба да буде у служби грађана.

Вођа сектора у Полицијској станици Обилићево у Бањалуци Игор Новаковић, који данас 23. пут даје крв, изјавио је да сви требају помоћи колико могу, да давање крви не боли, а некоме може спасити живот.

Првог дана акције добровољног даривања крви, у Градишци су прикупљене 33 дозе крви.

У одсјеку за трансфузију Болнице Градишка крв су даровали припадници Полицијске управе Градишка. Посебно активни у хуманитарним акцијама су припадници жандармерије.

Тренутно у одсјеку за трансфузију Болнице Градишка мањак је крви грвних гупа А негативна и О позитивна.

Првог дана акције припадници полиције и службеници Полицијске управе Градишка даровали су 33 дозе крви.

Припадници Полицијске управе Зворник организовали су хуманитарну акцију добровољног даривања крви у Трансфузиолошкој служби зворничке болнице.

Уз поштовање свих епидемиолошких мјера, у наредна три дана, крв ће даривати 36 полицајаца.