latinica  ћирилица
04/08/2020 |  12:05 ⇒ 12:05 | Аутор: sputniknews.com

Данска дала зелено свјетло за наставак изградње "Сjеверног тока 2"

Дански апелациони орган за енергетику није примио жалбу на одлуку Данске енергетске агенције, којом је одобрено да компанија "Норд стрим – 2АГ" користи усидрена пловила током изграде гасовода "Сjеверни ток 2". Рок за жалбу на ову одлуку је био до 3. августа.
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock) -
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock)

У саопштењу одбора наводи се да оператер може да настави са изградњом гасовода од 4. августа.

Данска енергетска агенција дала је почетком јула дозволу компанији "Норд Стрим 2" да заврши изградњу "Сjеверног тока 2" у својим водама.

Сада компанија може да у реализацији пројекта користи не само бродове са динамичким системом позиционирања, већ и са сидрењем, јер траса на којој треба да се заврши гасовод пролази изван ризичне зоне контакта са хемијским оружјем закопаним на дну Балтичког мора.

Како је тада речено, полагање цијеви моћи ће да се настави најраније од 3. августа, када се завршава рок за жалбу на ову одлуку.

Пројекат "Сјеверни ток 2" подразумијева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Њемачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Подсјетимо, амерички Стејт департмент укључио је "Сјеверни ток 2" и "Турски ток" у пројекте којима могу бити уведене санкције. Према ријечима америчког државног секретара Мајка Помпеа, пројектима ће бити уведене ограничавајуће мјере које су предвиђене законом "О борби против америчких противника путем санкција".