latinica  ћирилица
04/08/2020 |  15:05 ⇒ 15:05 | Аутор: СРНА

Милановић: Није свако ко је добио казну у Хагу ратни злочинац

Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је данас да је није свако ко је добио казну у Хашком трибуналу ратни злочинац, као и да је удружени злочиначки подухват, који су Хрватској покушали "увалити", једна од глупих измишљотина.

Милановић је рекао да су "Хрвати добили рат" и да је након тога било покушаја да се у Хашком трибуналу све ово прикаже као заједнички злочиначки подухват, што је пропало као намјера.

- Злочиначки подухват је једна лоша намјера који су нам покушали увалити, то је била једна од глупих измишљотина -, рекао је Милановић на пријему ратних команданата у Загребу поводом 25. година од злочиначке војне и полицијске акције "Олуја".

Он је подсјетио да ће додијелити одликовање бригадама из БиХ које су, како каже, спашавале Бихаћ, а прије свега Хрватску, преноси Н1.

Коментаришући оштре реакције из БиХ на његову одлуку да одликује и Златана Мију Јелића, оптуженог за ратни злочин у БиХ, Милановић је рекао да се не сјећа да је Алија Изетбеговић имао икаквих проблема када су те јединице "ослобађале Бихаћ 1995. године ни када је од Фрање Туђмана добио велеред краљице Јелене".

- Не гледам као проблем на то што Бакир Изетбеговић одлази на гроб Расиму Дедићу, који је осуђен за ратни злочин. Није свако ко је добио казну у Хагу ратни злочинац. Ја не дајем одликовање ни једном појединцу, него свима њима - рекао је Милановић.

Он каже да су "неки људи заробљеници очекивања" и да се на такав начин неће градити добри односи са сусједима.

Говорећи о односима у БиХ, Милановић је рекао да ријетко или никад не прозива људе у БиХ, али да можда треба почети од тога да се Хрватима омогући да бирају сами своје чланова Предсједништва БиХ.

- Босна је настала на праву конститутивних народа, Хрватима су нека права напросто украдена - рекао је Милановић.