latinica  ћирилица
04/08/2020 |  18:15 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Opcija.net: ОБА прислушкује и прати званичнике Републике Српске (ФОТО)

Обавјештајно-безбједносна агенција, уз подршку Дирекције за координацију полицијских тијела, прати и прислушкује званичнике Републике Српске, што је у посљедње вријеме примјећено на неколико локација широм Рepублике Српске, сазнаје портал opcija.net.
Шпијунирање - Фото: РТРС
ШпијунирањеФото: РТРС

Извор портала opcija.net открива да се све ради по налогу Османа Мехмедагића Осмице, директора ОБА БиХ, уз прећутну подршку и ресурсе које му даје на располагање Мирсад Вилић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Према повјерљивој документацији безбједносних служби у БиХ, која је у посједу овог портала, возило ОБА БиХ за које постоје сазнања да се користи за праћење и прислушкивање званичника Републике Српске више пута је примјећено у близини Административног центра Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, али и на другим локацијама широм Српске.

О томе свједочи и фотографија коју објављује портал opcija.net, а на којој је аутомобил марке BМW, регистарских ознака Ј39-Е-856, које је у власништу ОБА БиХ, који се налазио у близини иституција Српске. Међутим, то возило које се користи за такве типове акција, злоупотребљава ознаке Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ, како би неометано могло бити на локацијама каква је Административни центар Владе Српске у Источном Сарајеву, гдје су смјештени поједини званичници Републике Српске у институцијама Српске, институцијама БиХ, па и сам српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који у тој згради има свој кабинет.

BMW ауто (фото:opcija.net)

- Дакле, Осмица је у координацији са Вилићем осмислио акцију у оквиру које би се службеници ОБА БиХ са ознакама Дирекције за координацију полицијских тијела могли лаше инфилтрирати у близини зграда институција Републике Српске, па и самих званичника Републике Српске. Поред тога, кретање овог возила је, захваљујући добро развијеним системима видео надзора широм Републике Српске, откривено у близини званичника Српске, односно пролази одређеним локацијама након проласка возила са званичницима. Такође, наш извор открива и да је, захваљујући тим системима који очигледно имају моћ да спречавају разне врсте злоупотреба на путевима, поменуто возило више пута евидентирано на путевима широм Републике Српске, али и у самим градовима на територији Српске, са циљем да прате кретања званичника Српске - истиче се у тексту.

Сада се поставља логично питање – шта возило регистровано на ОБА БиХ тражи у близини зграда институција Републике Српске, односно у близини званичника Републике Српске и какве су намјере оних који осмишљавају такве акције, као и за шта желе да искористе сазнања која у тим акцијама покушавају да прикупе?, наглашава се у тексту портала opcija.net.

Оно што је посебно интересантно у свему томе је чињеница да Осмица и Вилић користе ресурсе агенција којима руководе на праћење и прислушкивање званичника Републике Српске, а кроз БиХ им парадирају стотине илегалних миграната, џихадиста, ничу параџемати и вехабијске заједнице, што све скупа представља озбиљну пријетњу за безбједност БиХ, али то поменутом двојцу очигледно није интересантно нити се обазиру на те пријетње, иако би им то требао бити примарни задатак, закључује се у тексту портала opcija.net.