latinica  ћирилица
04/08/2020 |  19:03 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

И даље непозната судбина 2.000 убијених Срба у "Олуји" (ВИДЕО)

Судбина 1.998 Срба, несталих на подручју Хрватске и даље је непозната. У Хрватској постоји више од 30 масовних гробница, али не постоји начин да се Хрватска примора да изврши есхумацију, кажу чланови породица несталих на 25 годишњицу прогона из Хрватске. Намјера Хрватске је, кажу, да одуговлачи док се злочини не забораве.
Страдање Срба у Крајини - Фото: РТРС
Страдање Срба у КрајиниФото: РТРС

На институтима широм Хрватске налази се 900 тијела, већином српских, неидентификованих жртава "Олује". Последње двије године, ниједна нова жртва нити је есхумирана, нити идентификована. Изговор, да се остаци не подударају са узорцима које су дале породице несталих, како су навеле хрватске власти, статистички је немогућ, кажу породице.

Хрватска је једина земља у региону која има регистрована масовна гробна мјеста, а која нису откопана. Логика је јасна: нема тијела-нема злочина - каже Драгана Ђукић, предсједница Удружења породица погинулих и несталих лица "Суза".

"Олуја" која се догодила 1995. године била је највеће етничко чишћење у новијој историји, али оно што су хрватске власти радиле након те акције, претвориле су "Олују" у злочин који траје четврт вијека, кажу у Одбору за Србе региона.

И даље нису ријешена њихова имовинска права, све што им је отето и даље не могу вратити под своју имовину - наглашава Миодраг Линта, предсједник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

А за оне који данас славе побједу, из Комисије за нестала лица Владе Србије доставили су статистичке податке о страдалим Србима у "Олуји". Више од 60 одсто их је старије од 60 година, а међу убијенима је 550 жена.

- Само да питам власт у Хрватској, кога су они то побиједили - пита се Вељко Одаловић, министар вањских послова Србије.

Удружења су осудила одлазак Бориса Милошевића, српског представника на хрватску прославу Олује. Наводе да је ријеч о политичком договору ХДЗ-а и Милорада Пуповца и да је Пуповац одиграо кључну улогу и када је представницима Европске уније гарантовао да ће Хрватска када уђе Унију, ријешити питање својих ратних злочина.

- То је сраман и неразуман чин - додао је Линта.

- 4. - 5. август и свих ових дана августа и у септембра су чињена убиства, и то су дани када сваки Србин тугује. Тако да, једноставно, немамо коментар - додала је Драгана Ђукић, предсједница Удружења породица погинулих и несталих лица "Суза".

Од Милошевићевог одласка у Книн, корист ће имати само Хрватска која ће послати поруку Европи да је то само још један доказ њихових високих демократских стандарда, кажу у удружењима.