latinica  ћирилица
04/08/2020 |  19:08 ⇒ 05/08/2020 | 07:59 | Аутор: РТРС

"Олуја" је погром; Отаџбина неће заборавити (ФОТО/ВИДЕО)

У Рачи је обиљежен Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".
Цвијановић, Додик, патријарх Иринеј, Вучић и Брнабић на обележавању годишњице "Олује", Рача - Фото: ТАНЈУГ
Цвијановић, Додик, патријарх Иринеј, Вучић и Брнабић на обележавању годишњице "Олује", РачаФото: ТАНЈУГ

На обиљежавању је поручено да је "Олуја" погром и да Република Српска и Србија као једна отаџбина то никада неће заборавити.

21.00Срећан сам и поносан да је готово цјелокупан српски народ разумио значај те идеје. Уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа. Били бисмо много слаби, баш као што смо били те 1995. године - рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

20.25 - Дјеца која су погинула су нас завјетовала да не смијемо дозволити да се такво нешто никад не смије поновити било којем српском дјетету, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

20.15 -  Интониране су химне Републике Српске Моја Република и Србије Боже правде. Услиједио је пригодан умјетнички програм. 

20.10 - Након полагања вијенаца, Додик и Вучић одали су почаст жртвама минутом ћутања, током којег су се чуо звук звона за упокојене.

20.05 -Откривена је спомен плоча на мосту у Рачи и положени су вијенци.

Вучић и Додик открили спомен плочу на мосту у Рачи (Фото: Танјуг)

На спомен-плочи, која је прво обиљежје страдалим Србима током "Олује", пише:

"Овај мост је немили сведок ужаса и патње српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас".

Вијенци (Фото: РТРС)

20.00 - Ово је најтрагичији догађај у нашој историји, а Хрвати га славе као свој највећи дан у историји, поручио је патријарх српски Иринеј на обилљежавању Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у "Олуји".

Одавање почасти (Фото: РТРС)

19.50 - Поменом страдалим Србима који је служио Његова светост патријарх српски Иринеј у Сремској Рачи је почела церемонија посвећена сјећању на страдале и прогнане Србе у хрватској злочина.

На мосту у Сремској Рачи помен страдалима уз патријарха служило је и свештенство СПЦ.

Симболични сусрет Вучића и Брнабићеве са Додиком и Цвијановићевом (Фото: Танјуг)

19.39 - Патријарх српски Ириеј служи парастос. Биће откривена спомен-плоча и положени вијенци.

Додик, Брнабић, Цвијановић и Вучић (Фото: РТРС)

19.35 -  На мосту у Сремској Рачи срели су се предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик предсједница Српске Жељка Цвијановић и премијерка Србије Ана Брнабић. Дочекао их је патријарх српски Иринеј.

Дан сјећања на страдање Срба (Фото: РТРС)

19.25 - Обиљежавање пратите на РТРС и нашем порталу.

19.07 - Судбина 1.998 Срба, несталих на подручју Хрватске и даље је непозната. У Хрватској постоји више од 30 масовних гробница, али не постоји начин да се Хрватска примора да изврши есхумацију, кажу чланови породица несталих на 25 годишњицу прогона из Хрватске. Намјера Хрватске је, кажу, да одуговлачи док се злочини не забораве.

19.05 - Обиљежавање пратите на програму РТРС-а и нашем порталу од 19.30.

-------------

Обиљежавање заједно организују Србија и Република Српска.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Током ове акције са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили.

Међународни суд правде је 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, иако многи свјетски експерти тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.