latinica  ћирилица
04/08/2020 |  20:20 ⇒ 05/08/2020 | 08:55 | Аутор: РТРС

Додик: Наша освета за "Олују" - живот, слобода и мир (ВИДЕО)

Дјеца која су погинула су нас завјетовала да не смијемо дозволити да се такво нешто никад не смије поновити било којем српском дјетету, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Наша освета неће бити смрт. Наша освета је живот, слобода, мир, а то је снага већа од сваког зла - поручио је Додик.

Истакао је да је ријека Сава била свједок многих српских страдања током вијекова.

- Наша освета је то што данас постоје Срби који су се данас окупили да одају пошту својим жртвама - рекао је Додик.

- Бивши хрватски предсједник Фрањо Туђман је најављивао етничко чишћење, да се смањи број Срба како они више не би били "реметилачки" фактор. Видјели смо како се у Другом свјетском рату ријешавало српско питање у усташкој НДХ. "Олуја" није ништа друго него благослов великих сила да Срби буду очишћени - нагласио је Додик.

Додик је подвукао да је "Олуја" била дио геноцидног плана о нестанку Срба.

- Хрвати нису крили да је њихов циљ да желе Хрватску без Срба, и да их смање на статистичку грешку. Нажалост, то су Срби и доживјели, и данас преживљавају те исте голготе - изјавио је Додик.

Подсјећа да српском народу у Хрватској није враћена имовина и да се забрањује ћирилица и још једном пита шта се то слави у Хрватској. 

- Је ли то неки нови европски стандард. Можда нисмо у тренду па то не разумијемо - рекао је Додик указавши да се и од Срба тражи да то славе.

Додик је рекао да је "Олуја" дио континуитета који је почео 1895, 1902. и 1905. године када су у Загребу организовани погроми Срба, као и покатоличавања српског народа од 1908. године, а тај процес је настављен и у Првом и Другом свјеткосм рату, да би добио име Независна Држава Хрватска и лице кроз сваког фашисту и усташу.

- Тај процес и тај план добио је свој резултат кроз геноцид у Јасеновцу, Јадовну, Јастребарском, Пагу и другим нашим стратиштима. Тај процес настављен је у задарској кристалној ноћи 1991. године, а свој коначни циљ, нестанак Срба са тог простора, добио је злочиначком акцијом "Олуја" - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ подсјетио је да је простор Далмације и Лике, који су Срби населили још у деветом вијеку, очишћен од Срба, исто као и простор Кордуна, Баније и Славоније који је српски народ у већем броју населио у 16. вијеку.