latinica  ћирилица
05/08/2020 |  14:51 | Аутор: СРНА

Ђокић: Висок ниво губитака у дистрибутивним предузећима

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да поједина дистрибутивна предузећа у оквиру Електропривреде Републике Српске имају висок ниво губитака у првих пола године, али да су разлози за губитке у пословању различити.
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba) -
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba)

Ђокић је навео да и Електрокрајина, као највеће дистрибутивно предузеће, има евидентиран губитак.

- У току је процес реструктуирања дистрибутивних предузећа, која су одобрила програм смањења броја радника по основу отпремнина. Тај програм се реализује с циљем растерећења свих видова трошкова који утичу на финансијски резултат - рекао је Ђокић.

Он је навео да је у наредних неколико година циљ не само консолидовано, него финансијски моћно предузеће Електропривреда Републике Српске.

- Вјерујем да ми тај циљ можемо остварити. Консолидована Електропривреда неће имати губитке у пословању и вјерујем да ће наставити све оне активности које су планиране у складу са Стратегијом развоја енергетике - нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, план је да Електропривреда буде носилац великих инвестиционих пројеката, да настави започете и гради нове енергетске објекте.

- Ту првенствено мислим на Хидроелектрану Дабар, ХЕ Бистрица, припрему за реализацију заједничког пројекта са Србијом кад је ријеч о ХЕ Бук Бијела, као и још двије електране на горњем току ријеке Дрине - рекао је Ђокић.

Он је додао да је планирана и изградња соларних електрана у Херцеговини гдје Електропривреда већ има додијељену концесију, те изградња вјетроелектрана, гдје ово предузеће има концесију на локацији код Берковића.

- Не сумњам да ћемо по завршетку процеса реструктуирања предузећа имати стабилну енергетску ситуацију и да ћемо имати још боље јавно предузеће - навео је Ђокић.