latinica  ћирилица
05/08/2020 |  17:03 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Борисов спреман да поднесе оставку

Бугарски премијер Бојко Борисов сугерисао је данас да би могао поднијети оставку након вишеседмичних антивладиних протеста, али да би његова администрација требала да остане до краја мандата наредне године.

Више хиљада Бугара протестује од почетка јула и неки су поставили шаторска насеља, блокирају раскршћа у Софији, оптужују премијера Борисова да је ослабио државне институције у корист тајкуна.

Борисов није објавио никакве детаље, али је изразио жељу да избјегне распад власти и распуштање парламента у вријеме када је привреда погођена утицајем пандемије вируса корона.

Он није говорио о оптужбама демонстраната, али је нагласио да је његова администрација напорно радила да би смањила кријумчарење и да је нашкодила интересима локалних олигарха.

- Спреман сам да одем са функције било када и не желим никакве тензије због мене. Одржаћу разговоре са коалиционом партнерима и понудићу неколико опција, укључујући и ту да ја одем са функције, а да администрација настави са радом - нагласио је Борисов.