latinica  ћирилица
05/08/2020 |  17:31 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Продановић: ЦИК да спријечи злоупотребе гласања путем поште

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић рекао је Срни да Централна изборна комисија БиХ мора хитно реаговати да би се спријечиле злоупотребе гласања путем поште, као и да се у цијели процес морају укључити истражни органи.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- ЦИК мора спријечити злоупотребе гласања путем поште за грађане који имају привремени боравак изван БиХ, а нарочито се то односи на грађане БиХ који путем поште гласају из сусједних земаља - рекао је Продановић.

Уколико ЦИК не предузме одговарајуће мјере, каже Продановић, у овој ситуацији сноси апсолутну одговорност за злоупотребе.

Он је појаснио да се у самом упутству, односно у обрасцу који се попуњава, једино тражи да потпис "гласача" мора бити истовјетан потпису на једном од идентификационих докумената /личној карти, пасошу или возачкој дозволи/ и копији једног од тих докумената.

- Било би потпуно логично ако неко има привремени боравак ван БиХ, поготово ако је ријеч о боравку у сусједним државама да ти грађани, држављани БиХ који се пријављују за гласање за локалне или опште изборе, имају овјерен образац и лично потписан, као и овјерену фотокопију личне карте - каже Продановић.

Он истиче да је то неопходно, јер је била ситуација да се донедавно на једну адресу на мјесту у сусједној држави, које је удаљено километар, два или три од општине за коју гласају, пријави десет и више држављана БиХ.

- Ово је идеалан начин за манипулације и злоупотребе које укључује и фиктивно пријављивање грађана за гласање - упозорио је Продановић.

Он каже да им неко краде лична документа, пријављује их на адресу у сусједној општини у сусједној држави и добија гласачке листиће за одборничку листу за локалну скупштину, за избор начелника или градоначелника.

- Онда се тргује гласачким листићима, они се продају различитим особама, тако да су на дјелу злоупотребе приликом избора за градоначелника или начелника и избора за одборнике скупштине општине - истакао је Продановић.

Он указује да ЦИК БиХ мора хитно реаговати, спријечити злоупотребе, укључујући и алармирање надлежних истражних институциуја и ефикасно реаговање Тужилаштва како би се откриле ове злоупотребе.

Продановић сматра да би ЦИК спискове особа пријављених за гласање путем поште које имају привремени боравак, прије свега, у сусједним земљама, морао да достави локалним изборним комисијама у општинама гдје су те особе пријављене за гласање.

- Увјерен сам да би то показало огроман проценат злоупотреба и на тај начин би се такви фиктивно пријављени гласачи елиминисали - рекао је Продановић.

Он је додао да су овакве "злоупотребе могуће с обзиром да у БиХ значајан број грађана не излази на изборе".

- Овакве злоупотребе се чак никада и не открију јер за њих гласа друга особа, која је украла њихов идентитет на различите начине - упозорио је Продановић.

Продановић је констатовао да ЦИК није ништа учинио да се злоупотребе смање.

- Оне су ескалирале уназад неколико изборних циклуса укључујући и локалне и опште изборе. Постоје сумње да се одређене особе баве фиктивним пријављивањем за гласање путем поште и тим листићима могу манипулисати - каже Продановић.

Он истиче да је ЦИК морала захтијевати да образац ПРП један или ПРП два, када се особа пријављује за гласање, мора овјерити у надлежној служби локалне заједнице, јер те особе, ако су са привременим боравком у сусједној земљи, сигурно долазе у своју земљу често.

Продановић каже да се на овај начин врше злоупотребе личних идентификационих докумената и крши Закон о заштити личних података.

- Чињеница је да би многи од њих могли на дан избора да дођу у локалну заједницу из које су да гласају или, ако је та локална заједница удаљенија, да се пријаве за гласање у дипломатско-конзуларно представништво - закључио је Продановић.