latinica  ћирилица
05/08/2020 |  19:11 ⇒ 06/08/2020 | 10:24 | Аутор: РТРС

Именовање Милинића неприхватљиво и нема подршку српског народа (ВИДЕО)

За министарку иностраних послова БиХ Бисеру Турковић није обавезујући закључак Предсједништва БиХ из децембра прошле године да до доношења нове систематизације нема нових именовања у дипломатско – конзуларна представништва и амбасаде БиХ по свијету.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Гордана Милинића из СДС именовала је за министра-савјетника у Пекингу. Додик поручује-Турковићева је неодговорна особа а именовање Милинића неприхватљиво и нема подршку српског народа.

Мада страних инвестиција током мандата директора Агенције за промоцију страних инвестиција БиХ Гордан Милинић није било, ипак је, очито задужио СДА, па га Турковићева именује за министра савјетника у Амбасади БиХ у Пекингу. То што се оглушила о закључак Предсједништва БиХ и игнорисала захтјев да припреми нову систематизацију српског члана БХ Предсједништва не изненађујe.

- Oзбиљан проблем у МИП-у, министарка то ради као нека ненавођена ракета, никад се не зна гдје ће бубнути и шта ће учинити. Дозволила је себи да спрјечава дипломатску пошту коју шаље српски члан Предсједништва као и предсједавајући Савјета министара. Мислим да је дошло вријеме да разговарамо о томе да се коригује са становишта персоне која то ради, ничим не доприноси стабилизацији односа, више их усложњава - навео је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Осим што је у МИП-у задржала дипломатску пошту у којој је српски члан БХ Предсједништва искористио право да бројним страним државницима образложи да став Шефика Џаферовића о Сребрници није и став БХ Предсједништва, Турковићева је посредством ОБА-е властитог сина именовала на важну дипломатску позицију. Но за њеног страначког вођу све што Турковићева чини у складу је са законом и овлаштењима које има.

- Додик не пита Бисеру Турковић шта ће урадити, кога ће именовати. Исто тако ни она њега неће питати гдје не мора да пита. Јасно су раздвојене надлежности. СДА у потпуности стоји иза своје министарке и она мора радити по закону - тврди Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

За СДА је по закону и када се министарка оглуши о закључак БХ Предсједништва у чијој надлежности јесте спољна политика и не уведе ред у МИП, јер њој и политици странке коју води одговара да међу 6 чланова колегијума не буде Срба, а ако их и има да попут Милинића не буду способни него подобни.

- Хаотична и дезгорганизована ДКП мрежа БиХ има једини циљ да ради за бошњачку ствар не само уз помоћ властитих кадрова, него и награђивањем подобних кадрова из реда друга два народа - поручила је Душанка Мајкић, предсједавајућа Комисије за вањску трговинску политику Дома народа БиХ 

О понашању Турковићеве мораће се разговарати у Предсједништву БиХ,потврдио је Додик .Првом приликом ће отворити питање Турковићеве као министарке и тражити од СДА да се на том плану коригује, јер она, како истиче, ничим не доприноси стабилизацији односа у БиХ, који се и због њених потеза, све више усложњавају.