latinica  ћирилица
06/08/2020 |  08:49 ⇒ 09:09 | Аутор: РТС

Пуповац о одласку Милошевића у Книн

Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац одговорио је, гостујући на РТС-у да га људи врло често питају како се осјећа у различитим приликама и да он ријетко одговара на таква питања јер зна шта је његова служба и мисија за коју се опредијелио.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Пуповац је рекао да је посвећен ономе кроз шта су пролазили Срби у Хрватској, али и на простору цијеле Југославије.

- И када слушам како нам се дијеле лекције ко што су нам знали дијелити у различиитм раздобљима, а посебно деведесетих, кад смо говорили да се то неће добро завршити, да се политике које је водио српски народ тада, неће добро завршити и да ће се сручити најприје на Србе у Хрватској, неко би хтио све то поново да сручи на људе против Бориса Милошевића - рекао је Пуповац.

Упитао је зашто се Србима који су избјегли није пружио избор и зашто им се отежава повратак.

- Знам кроз шта Србија пролази и кроз које се муке бори. Никоме не попујемо одавде. Ми се овде покушавамо изборити од 2011. – 2012., када је зло ухватило маха, а неки људи у Србији су имали добре везе са тим злом. Ја нисам имао - рекао је Пуповац.

Навео је да се они боре зато што имају своје место у политичком животу Хрватске, да све оно што носе као терет буде расвијетљено, да се злочини казне и признају, да се одрже комеморације и да људи могу да живе достојанствено у својим срединама.

- Комеморативне праксе сјећања и обиљежавање се морају одмакнути од рата и произвођења рата свакодневног. То би моја препорука била и хрватској и српској политици. Сјећање да, комеморација да, али не ратовање ни сјећањем ни комеморацијом - навео је Пуповац.

Први корак на коме се не смије стати

Додаје да је први пут разговарано о томе шта се догодило, какве су српске жртве и страдања и шта се очекује.

- Направљен је први корак. На њему се не смије стати. Ово је као тијесто које сте умијесили и које се још треба мијесити - навео је Пуповац.

Рекао је да Борис Милошевић ништа "није славио ни легитимизирао".

- Легитимирали су они који нашим људима нису оставили могућност избора - навео је Пуповац и рекао да њихово сатанизирање по медијима представља најгори однос који постоји.

Наводи да би требало признати и чути, без обзира да ли је речено све што је неко очекивао, да је у Книну речено нешто што толико дуго није нико говорио на том мјесту и да се одмакло од ратне реторике колико је могуће и да би он волио да се то настави.

- Ако је направљена грешка, ми знамо да ћемо је платити. А шта ако нисмо направили грешку, хоће ли нем неко рећи - извините браћо - упитао је Пуповац.

Пуповац је рекао да не потцјењује ништа што је направљено са српске стране, али да је неопходно да се закопају ровови у посљедњих десет година.

- Да постоји дан када су Србија и Хрватска поптисале важан споразум за хрватско-српске односе и да се земље врате да граде, да се вате на смиривање односа - каже Пуповац.

- Ја мислим да је у међусобној комуникацији најбоље да наставимо разговоре са партнерима у Хрватској да се наративи мијењају, да се ствара говор који неће вријеђати успомене и могућност озбиљног помирења између Србије и Хрватске - рекао је Пуповац.