latinica  ћирилица
06/08/2020 |  12:12 | Аутор: СРНА

КиМ: У српским срединама преминуле четири, а 23 новозаражене особе

У протекла 24 часа у српским срединама на Косову и Метохији четири лица су преминула, а регистроване су 23 новозаражене особе вирусом корона, док је 19 пацијената излијечено, рекао је епидемиолог Александар Антонијевић.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Он је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици навео да су преминуле по двије особе из Косовске Митровице и Лепосавића, те да су од почетка епидемије преминула 34 лица.

У општинама са српском већином на сјеверу Косова забиљежено је 12 нових случајева заражености, и то из Звечана шест, Косовске Митровице три, Лепосавића двије и Зубиног Потока један случај. Осталих 11 новозаражених су са подручја јужно од ријеке Ибар, и то из Грачанице и Штрпца по четири, Гњилана два, те Косовске Каменице један.

Антонијевић је навео да се 444 пацијента налазе у кућној изолацији, те да се 82 особе лијече у Здравственом центру у Косовској Митровици, једна у Клиничком центру Србије у Београду, два пацијента су у Клиничко-болничком центр "Драгиша Мишовић", те по два у клиничким центрима у Крагујевцу и Нишу.

Од почетка пандемије укупно је тестирано 3.705 лица, те да је код њих 848 потврђено присуство вируса корона, и то у Косовској Митровици 255, у Лепосавићу 167, у Звечану 139, а у Зубином Потоку 87.

На централном Косову регистровано је укупно 200 обољелих.

Из Кризног штаба општине Грачаница, која покрива општине Липљан, Косово Поље и Приштина по српском систему, саопштено је да су забиљежена четири нова случаја заражености вирусом корона, па је заражено укупно 66 људи.

На одјељењу Инфективне клинике Клиничког центра Приштина у Лапљем Селу хоспитализовано је 14 пацијената.

Из Кризног штаба наглашавају да је свим контактима одређена мјера самоизолације и да су под надзором здравствених радника.