latinica  ћирилица
06/08/2020 |  20:46 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Пашалић: Министарство ће подржати фирму "Смрчак" са 100.000 КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Зворнику да ће из средстава за капиталне инвестиције ресорно министарство подржати зворничку фирму "Смрчак" са 100.000 КМ да инвестира у нови погон за сушење воћа, поврћа и шумског биља, као и за набавку опреме суфинансирањем пољопривредне механизације.
Борис Пашалић са Зораном Стевановићем и Миладином Мијатовићем - Фото: СРНА
Борис Пашалић са Зораном Стевановићем и Миладином МијатовићемФото: СРНА

Пашалић је, након разговора са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем и власником фирме "Смрчак" Миладином Мијатовићем, те посјете производним погонима "Смрчка", рекао новинарима да треба дати подршку оваквим капацитетима, јер је то сјајан примјер како се може организовати сакупљање шумских производа и плодова у природи, њихова обрада и даљи пласман.

- Ова фирма извози своје производе у више десетина земаља, има велики број коопераната и од "Смрчка" живи више хиљада породица, што говори да је ово колектив који треба подржавати и развијати - рекао је Пашалић.

Истичући да је ресорно министарство направило одређени заокрет у задњих неколико година, Пашалић је рекао да то значи да жели да подржава, не само примарну пољопривредну производњу, него и прехрамбене субјекте који се баве обрадом тих производа, њиховим конфекционирањем и даљим пласманом.

Пашалић је рекао да ће ресорно министарство наставити да снажно подржава капиталне инвестиције, али неће ни угрожавати примарну производњу.

Мијатовић је истакао да је Пашалић први ресорни министар који је посјетио ову компанију у ово тешко вријеме, с обзиром на ситуацију коју је донио ковид 19.

- Мислим да ће економска криза тек наступити и да је сада вријеме да се престројавамо и правимо кораке како бисмо у првом реду унаприједили производњу - рекао је Мијатовић.

Он је додао да се "Смрчак" бави прерадом, углавном, шумских производа, гљива, љековитог биља, јагодичастог воће и других шумских плодова, нагласивши да је све намијењено извозу.

Мијатовић је рекао да у овом времену, без подршке и ресорног министарства и Владе Републике Српске, као и локалне заједнице, веома тешко направити производни искорак.

Стевановић је истакао да је у овом времену најважније сачувати постојећа радна мјеста, али и да постоје компаније које улажу у проширење капацитета и инвестирају у будућност, као што је "Смрчак".

- Све оно што радимо ових година јесте да подржавамо домаће инвеститоре. Док странци извагају да ли је овдје сигурно улагати, да ли ће их дочекати нека препрека, наши пословни људи годишње инвестирају између 30 и 50 милиона КМ на подручју Зворника - рекао је Стевановић.

Он је захвалио министру Пашалићу за препознавање ове здраве компаније и њених развојних пословних идеја, додавши да "Смрчак" испуњава услове предвиђене конкурсом за додјелу подстицаја.

- Градска управа ће заједно са јавним предузећем "Зворникстан" обезбиједити довођење гаса који ће бити главни енергент за нови објекат сушаре воћа, поврћа и љевковитог биља - рекао је Стевановић.