latinica  ћирилица
06/08/2020 |  22:19 | Аутор: СРНА

Помпео сљедеће седмице у Чешкој, Словенији, Аустрији и Пољској

Државни секретар САД Мајкл Помпео ће од 11. до 15. августа посјетити Чешку, Словенију, Аустрију и Пољску, саопштено је из америчког Стејт департмента.

У саопштењу се наводи да ће се Помпео у Плзењу састати са чешким министром спољних послова Томашом Петричеком ради обиљежавања ослобађање Западне Чехословачке у Другом свјетском рату, а да ће у Прагу разговарати са премијером Чешке Андрејом Бабишем о сарадњи на пољу енергетике, Русији и Кини.

Помпео ће се 13. августа у Љубљани састати са предсједником Словеније Борутом Пахором и словеначким премијером Јанезом Јаншом, како би разговарали о ближој сарадњи САД и Словеније, као и о нуклеарној енергији и интеграцији западног Балкана.

Из Стејт департмента истичу да ће се Помпео 14. августа у Бечу састати са аустријским министром спољних послова Александром Шаленбергом и аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, са којима ће дискутовати о трговинским и инвестиционим везама и о питањима регионалне безбједности.

Током боравка у Бечу, Помпео ће се састати и са генералним директором Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ Рафаелом Гросијем.

Помпео ће се 15. августа у Варшави састати са премијером Пољске Матеушом Моравјецким, пољским министром спољних послова Јацеком Чапутовичем и предсједником Пољске Андржејем Дудом.

На састанцима у Варшави разговараће се о пандемији ковид 19, 5Г мрежи и унапређењу регионалне енергетике.

Помпео ће у Варшави присуствовати обиљежавању 100 година од Битке за Варшаву.