latinica  ћирилица
08/08/2020 |  19:20 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

У Српској 72 новозаражених вирусом корона (ВИДЕО)

У посљедња 24 часа у Српској je тестиранo 506 узорка, а вирус корона потврђен је код 72 особе.
Вирус корона (фото:агенције) -
Вирус корона (фото:агенције)

Највише новозаражених је средње животнe доби, а према мјесту пребивалишта највише их је из Бањалуке, Градишке и Лакташа.

У Бијељини ће ускоро бити направљена нова ковид болница - у садашњој се лијече 32 пацијента, од којих је пет на респиратору и сви су животно угрожени.

На 506 урађених узорака потврђено је 72 новозаражених у Републици Српској, 37 мушких и 35 женских особа, од којих је 14 млађе, 44 средње и 14 особа старије животне доби.

Највише нових случајева је из Бањалуке, њих 16. Шест je из Градишке, пет из Лакташа, по четири из Добоја, Приједора, Зворника, Шамца и Фоче.

У задња три дана расте број заражених и у Градишци, а у ХЕС-у и Дому здравља кажу да је узрок недисциплина грађана приликом приватних дружења.

- Градишка, иако фреквентан град на улазу у Републику Српску и БиХ, успијевала је да сачува повољну епидемиолошку ситуацију. Од почетака пандемије у Градишци је регистрован 121 случај заразе вирусом корона, од којих су тренутно активна 23 случаја - рекао је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Према његовим ријечима, већина заражених налази се у самоизаолацији, четири пацијента су у ковид одјељењу градишке Болнице, а један пацијент је на Инфективној клиници Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци.

Иако су у Бијељини два нова случаја, љекари упозоравају да се епидемиолошка слика свакодневно мијења.

Тренутно у Ковид болници су 32 пацијента, од којих је пет старије животне доби на респиратору.

У склопу редовних превентивних активности дезинфиковане су просторије болнице "Свети Врачеви" и болнички круг, а најављено је и унапређење услова за смјештај и лијечење заражених пацијената у новој Ковид болници.

- Као што видите, прилаз овој болници и сама болница није баш у најбољем стању, и због тога правићемо нову Ковид болницу, овдје на старој гинекологији. Средства су одобрена, ми смо кренули у одређене процедуре јавних набавки и вјерујем да ће у наредном периоду свакако бити завршене - навео је др Златко Максимовић,  в.д. директора ЈЗУ Болница "Свети Врачеви".

Тренутно у Универзитетско клиничком центру Републике Српске су 72 пацијента, а у општим болницама 196.

До сада је потврђен 5.501 случај вируса корона, а преминула је 191 особа. Опоравило се 3.087 особа, а укупно је тестирано 54.021 особа.