latinica  ћирилица
09/08/2020 |  09:19 ⇒ 10:26 | Аутор: РТС

Дан када је "други тим" Југославије покорио Атину и свијет (ФОТО/ВИДЕО)

На данашњи дан, 1998. године, кошаркашка репрезентација Југославије постала је првак свијета на Шампионату у Атини. Била је то потврда надмоћи генерације, којој је због међународних санкција, ускраћена прилика да освоји још пехара. У финалу у дворани "Маруси", тадашња Југославија у ослабљеном саставу, побиједила је Русију (64:62).
Дан када је "други тим" Југославије покорио Атину и свијет (Фото: zurnal.rs) -
Дан када је "други тим" Југославије покорио Атину и свијет (Фото: zurnal.rs)

Репрезентација коју је као селектор предводио Жељко Обрадовић сусрела се и прijе такмичења са великим проблемима, али је ипак дошла до злата.

Обрадовић није могао да рачуна на чланове прве петорке са Олимпијских игара 1996. у Атланти Зорана Савића, Предрага Даниловића и Влада Дивца, због административних проблема нису играли Југословени са грчким пасошем Предраг Стојаковић, Драган Тарлаћ и Милан Гуровић, док је Александар Ђорђевић дошао недовољно спреман због операције повређене ноге.

О томе је за РТС говорио члан златне генерације Саша Обрадовић.

- Мало бих се осврнуо на период пред само такмичење, који сви ви, а посебно ови момци на екрану добро памте, поготово Копаоник кроз које смо прошли - почео је Обрадовић за РТС.

- Сада, можда мало из неке друге перспективе, гдjе сам тренер, па мало упоредим нешто што бих можда радио са мојим играчима... Ми смо све што се дешавало на терену и те како заслужили. Мислим да, кроз те паклене припреме, па и кроз само такмичење је могла да се види та наша физичка, али и психичка спрема да освојимо четврту светску титулу.

Југославија је на путу до четврте златне медаље у историји у групи Б побijедила Порторико (80:66), Русију (82:74 – продужетак) и Јапан (99:54).

"Плави" су у другој фази били бољи од Канаде (95:55) и Грчке (70:56), а једини пораз на првенству наниjела им је селекција Италије (61:60).

Обрадовићев тим је у четврфиналу побijедио Аргентину 70:62, у полуфиналу по други пут на Мундобаскету домаћина Грчку 78:73 и у борби за златну медаљу поново "зборнају" 64:62.

Неизвjесна утакмица, коју је одлучио Жељко Ребрача. Прво је 32 секунде прijе краја сусрета, код резултата 57:56 за Југославију, незапамћеном блокадом спрijечио сигуран кош Михајлова а у сљедећем нападу је послије промашеног слободног бацања Топића био највиши под противничким кошем и поентирао.

Југославија је тада повела са 60:56 и дефинитивно решила питање свјетског првака.

- Кад се мало подсјетиш неких ствари, видиш на лицима свих нас да је хемија била добра. Само то такмичење показало је колико смо били јаки као кошаркашка нација јер је практично створена слика да смо овако велики успјех направили са, под знацима навода, другом екипом. Екипом која је чекала своју шансу и на крају је дочекала. Себе ту видим у највећој, за мене животној улози, јер сам добио праву прилику и на најбољи начин искористио - закључио је Обрадовић.

Он је у финалу постигао седам поена, баш као Дејан Томашевић и Сале Ђорђевић. Ребрача је био најефикаснији са 16, Дејан Бодирога је додао 11, два више од Миленка Топића. Влада Шћепановић је меч завршио са пет поена, Мирослав Берић је убацио два, а у тиму су још били предраг Дробњак, Никола Булатовић, Никола Лончар и Драган Луковски.

Бодирога је проглашен за најбољег играча Мундобаскета, а осим њега и Ребраче, у идеалној постави шампионата били су још Рус Васили Касашев, Шпанац Алберто Ерерос и Италијан Грегором Фућка.

Бронзана медаља припала је тиму Сједињених Америчких Држава.

Националном тиму Југославије уприличен је дочек испред Дома народне скупштине на којем је присуствовало више од 100.000 људи.

Пут Југославије до злата у Атини

Групна фаза:
Југославија – Порторико 80:66
Југославија – Русија 82:74
Југославија – Јапан 99:54
Југославија – Канада 95:55
Југославија – Италија 60:61
Југославија – Грчка 70:56Четвртфинале:
Југославија – Аргентина 70:62

Полуфинале:

Југославија – Грчка 78:73

Финале:

Југославија – Русија 64:62