latinica  ћирилица
09/08/2020 |  16:39 ⇒ 17:48 | Аутор: Б92

Ферстапен најбржи на Силверстону

Послије 52 круга узбудљивости и драме, сјајне вожње, тактизирања, Макс Ферстапен из Ред Була је побједник на Силверстону.

Макс Ферстапен је Ред Булу донио прву побједу на овој стази још од 2012. године када је славио Марк Вебер. Холанђанин је тако освојио Велику награду 70. годишњице Формуле 1, петој трци овогодишњег првенства која се возила на стази Силверстон.

Ферстапен је прекинуо низ од четири тријумфа возача Мерцедеса од почетка сезоне, а уједно је дошао до девете побједе у каријери.

Други је био Луис Хамилтон, испред свог тимског колеге Валтерија Ботаса, а тако је Британац изједначио рекорд Михаела Шумахера по броју побједа. Сада обојица имају по 155.

Поново је виђена драма због гума болида, а Мерцедес је са задњим пнеуматицима константно имао проблеме. Луис и Валтери су два пута ишли у бокс на замјену и остали без побједе.

Иначе, Ред Бул је на легендарној писти потпуно тактички надмудрио Мерцедес будући да је Верстапен имао знатно дужи стинт у односу на двојац њемачког тима, чиме је направио кључну разлику у борби за побједу.

Иза прве тројице су Чарлс Леклерк у Ферарију, испред другог возача Ред Була Алекса Албона и двојца Расинга Ленса Строкеа и Нике Хилкенберга, који у тиму мијења Серхија Переза док се не опорави од вируса корона.

Формула 1 се наставља Великом наградом Шпаније наредног викенда.