latinica  ћирилица
09/08/2020 |  19:33 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ је оптерећена проблемима (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина је оптерећена проблемима и незадовољством сва три конститутивна народа, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик сматра да Српска има капацитет да попуни квоте у заједничким институцијама квалитетним кадровима без ратне прошлости, док Бошњаци на свим позицијама нуде ратне кадрове.

Додик упозорава да је и даље присутна тежња Бошњака да остваре ратне идеје – а то је нестанак Републике Српске и стварање квази грађанске државе без конститутивних народа.

БиХ одавно не функционише - у њој нико није задовољан, Срби, Бошњаци, Хрвати али ни међународна заједница која није успјела да оствари своје намјеру да уништи Републику Српску, смањи њену снагу и идентитет народа, изјавио је Додик.

- Бошњаци би жељели да нема Републике Срспке и конститутивних народа, да направе неку грађанску земљу и дођу до система један човјек један глас. Ми бисмо жељели, што је наша исконска тежња још од формирања Републике Српске 9. јануара 1992. године да формирамо самосталну државу, а Хрвати опет исто тако незадовољни својим стањем, а међународна заједница предвођена тим криминалцем високим представником је још незадовољнија - рекао је Додик.

Додик каже да су испоштоване јасне позиције сва три конститутивна народа – коме шта припада, не би се дешавало да нема српских кадрова на важним позицијама у заједничким инститицијама, попут Министарства спољних послова

- Претходни министар, нажалост Србин нам је оставио веома неповољну структуру, тако да међу шест првих мјеста у Министарству које именује министар нема ниједног Србина. И сада имамо проблем с овим министром који није Србин да дођемо до неке нивелације. Вјерујем да ћемо нешто учинити, али губимо много времена, већ су двије године изгубљене - истакао је Додик.

Само одлучном политиком се овом може стати у крај - поручује да се неће правити ни најмањи уступци. Каже да постоји много опструкција, а осим што се квоте попуњавају Србима из ФБиХ, дешава се да Бошњаци постају Срби па се онда промовишу да заступају српске позиције.

 - Ми покушавамо да градимо своје, не желимо никоме да нанесемо било какво зло, за нас су сви људи који прихватају Републику Српску добро дошли. Ми желимо мир на овим просторима, развој , не стопирамо ништа. Република Српска има способност и увјерење у саму себе да понуди кадрове на нивоу БиХ који нису произашли из рата. С друге стране Бошњаци немају повјерење у себе и сви њихови кадрови су ратни кадрови - поручио је Додик.

Коментаришући најаву ЦИК-а да политичке партије могу да надгледају штампање гласачких листића, Додик није сигуран да ће неко из странке чији је он лидер, посматрати овај процес - али поручује да никакве малверзације ЦИК-а и начин на који је она изабрана не могу да спријече велику побједу СНСД-а.