latinica  ћирилица
10/08/2020 |  15:43 ⇒ 15:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Турско-српском филму "Потенцијални кандидат" три награде

Филм "Потенцијални кандидат", настао у турско-српској продукцији, освојио је три награде на 39. Филмском фестивалу у Истанбулу.
Филм "Потенцијални кандидат" (фото:FCS) -
Филм "Потенцијални кандидат" (фото:FCS)

Филму Ерчана Кесала припале су награде за најбољег редитеља, за најбољу монтажу и ФИПРЕСЦИ награда Међународног удружења филмских критичара.

"Потенцијални кандидат" је свјетску премијеру имао крајем јануара на 49. Међународном филмском фестивалу у Ротердаму, а приказан је и у програму Филмског фестивала у Шангају.

У националној селекцији Филмског фестивала у Истанбулу такмичило се 11 дугометражних филмова.

Сценариста, главни глумац и редитељ филма је Ерчан Кесал, турски писац, глумац и филмски редитељ, а остварење прати причу Кемала који жели да постане градоначелник.

Он припрема свечану вечеру надајући се да ће га на њој предсједник партије прогласити кандидатом. Али, Кемал током вечери одбацује своју визију себе као савјесног и предусретљивог доктора са високим идеалима и суочава се са истином да у сваком човјеку почивају насиље, завист и слијепа амбиција.

"Потенцијални кандидат" продуцирале су продукцијске куће Ay Yapim (Турска), Poyraz Film (Турска), Thalia Production (Србија) и Living Pictures (Србија).

Копродуценти из Србије су Душица Новаковић, Стефан Орландић и Димче Стојановски, а филм је подржао Филмски центар Србије.