latinica  ћирилица
10/08/2020 |  18:34 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Одбачене жалбе на пресуду бившем чувару нацистичког логора

Пред судом у њемачком граду Хамбургу данас су одбачене све жалбе на пресуду против деведесетрогодишњег бившег чувара нацистичког концентрационог логора Бруне Деја.
Бруно Деј - Фото: AFP
Бруно ДејФото: AFP

Деј је прошлог мјесеца пред судом у Хамбургу проглашен кривим према 5.232 тачке за саучесништво у убиству што је једнако броју људи за које се вјерује да су страдали у логору Штутхоф током његовог боравка у том логору током 1944. и 1945. године.

Пошто је у вријеме почињених злочина имао 17 и 18 година, његов случај вођен је пред судом за малољетнике и изречена му је двогодишња условна казна.

Пресуда против њега сада је правно обавезујућа пошто су његов адвокат и троје људи који су били у процесу као тужиоци донијели одлуку да повуку жалбе.

Деј је као припадник СС дивизије био чувар у концентрационом логору Штутхоф близу Гдањска, а проглашен је кривим за умијешаност у убиства, углавном Јевреја, од августа 1944. до априла 1945. године.

Он је признао да је био присутан у логору у том периоду, али је негирао да је учествовао у убиствима.

Оптужени је раније признао да је био припадник СС-а и да није ту улогу вршио добровољно, те да би службу избјегао да је то било могуће.

Тужилаштво је тражило три године затвора.

Представници жртава само су тражили да Деј призна кривицу, али не и оштрију казну.