latinica  ћирилица
10/08/2020 |  19:34 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Источно Ново Сарајево: Приједлог за зграду Ректората и Музичке академије (ВИДЕО)

Конкретним приједлогом општина Источно Ново Сарајево дала је подршку иницијативи за рјешавање проблема зграде Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. План је да ова високошколска институција добије своје сједиште 2022. године.
Зграда будућег ректората у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Зграда будућег ректората у Источном СарајевуФото: РТРС

Зграда Ректората симбол је идентитета једног Универзитета. Међутим, иако је за 28 година постојања израстао у респектабилну високошколску институцију, што потврђују и свјетске ранг-листе, Универзитет у Источном Сарајеву и даље нема властито сједиште. Несхватљиво и неприхватљиво да се још није ријешио овај проблем, који је понио и ознаку ургентног, кажу на Универзитету.

- Просторије у којима се ми тренутно налазимо су купљене кроз процес приватизације. То је неких око 900 квадрата и ми можемо очекивати сваки дан или да иселимо из тих просторија или евентуално да плаћамо накнаду, односно кирију која уопште неће бити мала и за коју Универзитет нема новац - каже Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

У општини Источно Ново Сарајево, која подржава и има одличну сарадњу са Универзитетом и у којој је сједиште четири факултета, рјешење виде у згради која се налази у непосредној близини будућег студентског дома што ће бити предложено и Влади Републике Српске која је у претходном периоду показала спремност и опредјељење да развија високо образовање.

Са ректоратом ће бити формиран тим који ће радити на изради идејног, а затим и главног пројекта који ће финансирати ова локална заједница.

- То је објекат 58 у Улици Стефана Немање, тачно преко пута Скупштине града. Он је тренутно у приватном власништву, али је сигурно могуће наћи модалитет за куповину тог објекта од стране Владе и његову изградњу и претварање у зграду Ректората и Музичке академије. Све оно што је неопходно, па чак и по питању доприноса кроз накнаду за ренту и уређење, ми ћемо као локална заједница издвојити - рекао је начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

На Музичкој академији, која по оцјени многих представља драгуљ Универзитета, Источног Сарајева и цијеле Републике Српске задовољни су што Источно Ново Сарајево и ресорно министарство имају разумијевања за њихов проблем смјештаја.

- Један такав факултет са великим бројем студената са изузетним резултатима у умјетничком раду заслужује и завређује да коначно има свој сопствени простор како бисмо студентима пружили максимално добре услове за даљи наставак школовања - нагласила је Маја Жужа, декан Музичке академије.

План је да Ректорат и Музичка академија властите просторе, који ће укључивати и репрезентативну концертну дворану, добију 2022. године, на 30. рођендан Универзитета.