latinica  ћирилица
11/08/2020 |  19:09 | Аутор: СРНА

Кустурић: Изузетно тежак, али успјешан летачки дан

Хеликоптерски сервис Републике Српске данас је имао изузетно тежак, али успјешан летачки дан након што су са два хеликоптера извршили три ваздушно медицинска транспорта, а за њих је свакако најважнији успјешан транспорт пријевремено рођене бебе из Требиње за Универзитетско клинички центар /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци.
Хеликоптер сервис (фото: МУП Српске) -
Хеликоптер сервис (фото: МУП Српске)

Директор Хеликоптерског сервиса Српске Бобан Кустурић изјавио је Срни да дан јесте био изузетно тежак, посебно када се има у виду хитност транспорта и спашавање људских живота.

- У јутарњим часовима из УКЦ у Бањалуци транспортован је један пацијент у Источно Сарајево, а средином дана извршен је транспорт пријевремено рођене бебе из Требиња за УКЦ Бањалука, док смо у исто вријеме извршили и трећи лет животно угроженог пацијента из Мостара којег смо транспортовали у болницу Дубрава у Загребу - истакао је Кустурић.

Он је нагласио да су посаде Хеликоптерског сервиса Српске, упркос тежини овог посла, озбиљности и одговорности при његовом обављању, данас изузетно срећне јер су сви задаци успјешно завршени, а посебно задовољство је спасити тек новорођену бебу.

- Такви транспорти нису нимало лаки нити безазлени. На нама је велика одговорност јер морамо бити брзи и, при том, безбједно стићи на одредиште - рекао је директор Хеликоптерског сервиса, нагласивши да су на крају дана срећни и поносни што су успјешно договорили задатку.

Хеликоптерски сервис Републике Српске у протеклих седам мјесеци имао је 29 медицинских евакуација.

Посебну пажњу јавности привукла је пожртвованост и хуманост пилота Хеликоптерског сервиса Српске када су у јулу на Институт за неонаталогију у Београд хитно транспортовали близанце Василија и Ирину Круљ из Требиња, који су пријевремено рођени у Подгорици, те их након дестодневног боравка у овој медицинској установи вратили њиховој кући.

Крајем јула, захваљујући дејству хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске и надљудским напорима посаде угашен је и пожар изнад насеља Бањевци код Требиња. Тада је извршено 80 летова, а избачено је 73 тоне воде.