latinica  ћирилица
11/08/2020 |  19:40 ⇒ 19:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија: Трећина мајки напустила би посао ако настава буде онлајн

Уколико у новој школској години настава буде онлајн, једна трећина италијанских мајки је спремна оставити посао, а чак 65 одсто је изјавило да онлајн настава није компатибилна са запосленошћу жене.
Онлајн настава - Фото: илустрација
Онлајн наставаФото: илустрација

Ово су подаци истразивања које је провела проф. универзитета “Бикока“ (Бицоча) из Милана, Дзулија Пастори, анкетирајући седам хиљада породица.

Подачи показују, према тумачењу истраживача, да је италијанска породица традиционална и да већина вјерује “да је посао жене/мајке да се баве дјецом“, а чак 95 одсто анкетираних је рекло да су у вријеме пандемије и онлајн наставе управо мајке радиле онлајн свој посао и помагале дјеци.

За вријеме карантина мајке су дневно посвећивале дјеци у просјеку четири сата, практично су радиле два посла паралелно, свој и онај васпитача, истиче аутор истраживања проф. Пастори.

- Ружна, неефикасна, демотивирајућа, неподношљива, неугодна“ овим атрибутима анкетиране мајке су описивале онлајн наставу за своју дјецу ђаке.

Неке анкетиране мајке су рекле да рад од куће и онлајн настава брише разлику између приватног и професионалног и да не постоји радно вријеме, а неке су изјавиле да су имале проблема да“држе на окупу цијелу породицу“ али све “попут апела за помоћ тврде да онлајн настава не може бити једина могућност“, истиче аутор истраживања.

Родитељи, прије свега мајке, су забринуте и како ће се одвијати наредна школска година, да ли ће се у школама моћи поштовати дистанца и примјењивати неопходне мјере хигијене, али и да ли су школски простори на одговарајућем нивоу.

Проф. Пастори подсјећа да су страни студенти који су дошли да студирају у Италији, у предходном иситраживању, рекли како су “шокирани да једна земља лијепа као Италија, има тако ружне, мале, досадне и прљаве школе“.

Након карантина, а пред могућношћу новог таласа заразе треба имати у виду чињеницу да су дјеца ванредно стање и онлајн наставу доживјела лоше, да су показивали слабу концентрацију, досаду и меланхолију, те да су и у тим ситуацијама у помоћ прискакале мајке које су глумиле импровизоване психологе и педагоге, упозорава професор Џулија Пастори.