latinica  ћирилица
12/08/2020 |  13:52 ⇒ 19:10 | Аутор: Независне

Цикотић: Седам приоритета и 21 мјера у управљању мигрантском кризом

План управљања мигрантском кризом у БиХ садржи седам приротета, 21 мјеру и 116 активности, изјавио је Селмо Цикотић, министар безбједности у СМ након што је данас завршио радну посјету Унско-санском кантону.
Мигранти у Великој Кладуши - Фото: Facebook
Мигранти у Великој КладушиФото: Facebook

Цикотић је јуче боравио на подручју Бихаћа, гдје је о ескалацији мигрантске кризе разговарао са кантоналним и локалним званичницима, те обишао камп Липа, а данас је боравио у Великој Кладуши, гдје је одржао састанак са општинским властима и посјетио мигрантски центар Мирал.

- Послије ове посјете јаснија ми је ситуација на подручју Унско-санског кантона. Договорили смо одређене механизме и конкретнију и ефикаснију сарадњу локалних и кантоналних власти са бх. институцијама како би грађани осјетили већи степен безбједности - рекао је Цикотић.

Он је додао како је циљ да се у будућности мигрантском кризом управља са бх. нивоа и да се тако растерете кантоналне власти. Истакао је како нема мађионичарски штапић и да ће се резултати будућих активности око превенције мигрантске кризе осјетити тек за извјесно вреијеме.

Према његовим ријечима, један од приориета биће појачана контрола источне границе како би се контролисао и смањио улазак миграната на подручје БиХ из правца Србије и Црне Горе.

- Настојаћемо да из домаћих и међународних фондова повећамо укупан износ буџетских средстава за ове активности, пробаћемо да поправимо коориднацију између полицијских агенција у БиХ које недовољно сарађују, како би се терет мигрантске кризе рјешавао на територији читаве БиХ. Такође, увешћемо и систем контроле свих институција које су одговорне за ово питање како би се санкционисао нерад и неодговорност - истакао је Цикотић.

Према његовим ријечима, периодично ће се вршити ажурирање овог плана како би се пратио интензитет и степен реализованих активности.

- Имамо обећање Европске уније да ће подржати опремање и обуку бх. институција које су задужене за контролу границе, тако да очекујемо помоћ с те стране. Међутим, сматрам да и ми сами имамо још пуно капацитета које можемо искористити - рекао је Цикотић.