latinica  ћирилица
13/08/2020 |  14:44 | Аутор: РТРС

"Музика и сликарство на трговима Бањалуке"

У оквиру туристичке понуде града Бањалука, Градски тамбурашки оркестар реализоваће пројекат "Музика и сликарство на трговима Бањалуке", под називом "Art is a Melody of Life".
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba)

Циљ пројекта, чија реализација почиње 15. августа, је да у директној комуникацији публике и умјетника представи дио културних и умјетничких потенцијале Бањалуке, која је у региону препознатљива као град тамбуре и тамбурашке музике, као и град у којем су поникли многи познати и прослављени ликовни ствараоци.

Манифестација пружа прилику младим умјетницима да стварају дјела у амбијенталним условима и пред публиком.

Манифестацију чине двије, наоко одвојене компоненте - музика и сликарство. Прва је цјеловечерњи концерт Градског тамбурашког оркестра, који се одвија на отвореном простору и гдје публика нема резервисано мјесто за праћење концерта, већ се слободно креће у простору.

Због специфичног, отвореног простора у центру града, тешко би било задржати пажњу публике током два сата, колико је предвиђено трајање концерта. Из тог разлога, пројектом је предвиђено присутво сликара који на лицу мјеста, у амбијенту градског трга и уз звуке музике, стварају нова умјетничка дјела. Поред тога, они излажу своја дјела која су настала у ранијем периоду, чиме градски трг добија привид сликарског атељеа - галерије на отвореном простору.

Први од три циклуса биће одржан 15. августа на простору између Господске улице и Трга Бана Милосављевића, са почетком у 18.00 часова. Наредна два циклуса планирана су за 6. и 19. септембар.