latinica  ћирилица
13/08/2020 |  15:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Помпео у Словенији

Амерички државни секретар Мајк Помпео посјетио је данас Словенију у оквиру мини европске турнеје и том приликом поновио је да се плима окреће против Кинеске комунистичке партије која покушава да контролише људе и друге економије, док је словеначки премијер Јанез Јанша рекао да се та земља без САД не би ослободила комунистичког режима.

Помпео је на конференцији за новинаре након потписивања зеједниичке декларације о безбједности 5G мреже, рекао да лидери у Европи и широм свијета доносе суверене одлуке како би заштитили слободе својих грађана, као и да људи желе да живе у слободи без обзира да ли су у Бјелорусији, Либану, Хонгконгу или негдје другдје, преноси СТА.

- Знам да се Словенија поноси тиме што је лидер у науци и технологији, а кад постанете чиста држава 5G, као што то данас радите, учврстићете ту позицију. Плима се окреће против Комунистичке партије Кине и њених напора да ограничи слободу за све нас - рекао је Помпео.

Словеначки премијер Јанез Јанша говорио је о прошлости Словеније као чланице бивше Југославије истакавши да је та земља прије свега 32 године била дио "тоталитарног режима".

- Вила у којој се сада налазимо користила је елита комуниста, док су неки од нас били у затворима комунистичког режима. Данас, Словенија је слободна земља - рекао је Јанша алудирајући на то да су он и још три особе ухапшени почетком 90-их што је покренуло протесте уочи одвајања Словеније од СФРЈ.

Истовремено он се захвалио САД јер су у претходном вијеку два пута дошли у Европу најприје да би помогли у борби против нацизма, а затим и у "ослобађању од тираније комунизма".