latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:29 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

"Плава гробница" постала купалиште, постављене лежаљке и сунцобрани (ВИДЕО)

Не смирују се реаговања на одлуку ланца хотела на грчком острву Видо, да постави лежаљке и сунцобране за туристе, на мjесту гдjе почиње прилаз Спомен-костурници српским војницима из Првог свjетског рата.
Острво Видо - Фото: РТРС
Острво ВидоФото: РТРС

На овом грчком острву у Јонском мору, налази се Маузолеј посвећен Србима страдалим у Првом свјетском рату и од тог времена није био кориштен у туристичке сврхе.

Лежаљке и сунцобрани постављени су на плажи у непосредној близини маузолеја, а према информацијама с којима располажемо, постављене су одлуком општинских власти Крфа. Убрзо је услиједила протестна нота из Србије.

Прошле године догодио се сличан инцидент кад је менаџмент једног ресторана поставио плажне реквизите у близини спомен комплекса. Лежаљке су уклоњене два дана послије састанка који су представници Удружења грађана за заштиту Вида из града Крфа, имали са тадашњим градоначелником, Костасом Николузосом.

На острву Видо током Првог свјетског рата налазила се болница у којој су били смјештени изгладњели, болесни и уморни српски војници. Велики број их није преживио. Хиљаде ових мученика сахрањено је у мору, у дијелу који називамо Плава гробница, док на самом острву у маузолеју, почива 2.764-оро страдалих познатих и непознатих српских јунака.