latinica  ћирилица
14/08/2020 |  07:57 ⇒ 09:29 | Аутор: РТС

Владика Теодосије враћен са Јариња, нису му дали да пренесе мед за манастир

Владика Рашко-призренски Теодосије враћен је са пункта Јариње, пошто му службеници царинске службе самопроглашеног Косова нису дозволили да пренесе двије канте меда за манастир Грачаницу.
Владика Теодосије (фото:: youtube/Радио Грачаница) -
Владика Теодосије (фото:: youtube/Радио Грачаница)

Владика је за РТС изјавио да се први пут у 20 година догађа да му није дозвољен прелаз, наводећи да је доживио непријатно опхођење цариника, те да му се надређени у царинској смјени током комуницирања, уносио на раздаљину од пола метра без заштитне маске.

Након забране уношења двије канте меда, владика их је вратио у Рашку, а потом се поново упутио ка пункту Јариње.

- Оба пута сам претресен уз непријатно понашање припадника царине у вечерашњој смјени на Јарињу. Нисам то очекивао, у аутомобиле сам био сам, долазио сам из централне Србије, путовао за манастир Грачаницу. У гепеку сам носио двије канте меда као поклон за сестринство - навео је владика Теодосије.

Додао је да су га цариници зауставили, рекли му да паркира аутомобил са стране и да сачека да дође њихов шеф смјене.

Шефу смјене владика је покушао да објасни да канте меда не прелазе вриједност робе дозвољену за пренос и да је спреман да плати царину.

Пошто му је шеф смјене пришао и почео комуникацију без маске и прописане дистанце, а на владикино указивање да не носи обавезну маску, окренуо се и одмахнуо руком.

- Осим што се нису придржавали превентивних мјера, посебно непријатно и разочаравајуће је било то што сам у њиховом понашању осјетио одређену дозу анимозитета према мени - навео је владика који је након таквог односа цариника стигао у Косовску Митровицу.