latinica  ћирилица
14/08/2020 |  08:54 ⇒ 08:56 | Аутор: СРНА

На јесен план за раст економије Балкана

Европска комисија представиће на јесен економски и инвестициони план за Балкан који би требало да убрза раст економије и створи нова радна мјеста у региону као дио напора за опоравак од пандемије вируса корона.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

- Износ од 12,6 милијарди евра предвиђених за инструмент претприступне помоћи врло је значајан пакет - рекао је за Дневни аваз извор из Европске комисије.

Према овом извору, наведени износ требало би да омогући Европској комисији да представи економски и инвестициони план за Балкан како би се појачале везе у области енергетике, саобраћаја, зелене агенде, као и укључење региона у дигитални програм ЕУ и подршку реформских напора који ће земље Балкана приближити ЕУ.

Из Европске комисије истичу да је циљ подршка дугорочног економског опоравка.

- План ће се фокусирати на кључне области, попут повезаности, посебно у саобраћају и енергетици, зеленој транзицији и дигиталној трансформацији. Овај план требало би да донесе раст и радна мјеста у региону, што је такође дио наших заједничких напора за опоравак након пандемије вируса корона - додају из Европске комисије.

Од БиХ се очекује доношење социо-економских реформи у оквиру 14 приоритета које је Европска комисија одредила као услов за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.