latinica  ћирилица
14/08/2020 |  11:43 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Бањалука: Градска управа расписује конкурс за додјелу ученичких стипендија

У оквиру градског програма стипендија, вриједног око 1,6 милиона КМ, бањалучка Градска управа почетком наредног мјесеца, расписаће конкурс за додјелу ученичких стипендија за школску 2020/2021. годину.

Поред тога, конкурс за студенте првог циклуса на високошколским установама, биће расписан у другој половини октобра.

За ученике средњих школа, Град ће стипендирати школовање за занимања заваривач, зидар и армирач бетонирац, моделар обуће, дизајнер - модни техничар и пекар.

- Приликом обављања праксе у предузећима ученици добијају и средства од предузећа, тако да уз стипендију остварују праксу. Практично они зараде једну плату - каже Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа регије Бањалука.

Износ од 100 марака, на мјесечном нивоу, биће обезбијеђен у Српској за све будуће средњошколце који се одлуче да упишу једно од дефицитарних занимања.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке истиче да постоји неколико различитих категорија које могу добити стипендију.

- Једна је по успјеху, друга је по дефицитарним занимањима и трећа је по социјалном стаусу или вишечлане породице - истиче Радојичић.

Мали је број занатлија који су данас незапослени, али и поред тог сазнања, млади се и даље ријетко опредјељују за ова занимања.

- Тржиште рада тражи управо ова занимања која Влада стипендира, али сада шта је разлог да ученици не уписују та занимања? То је сада већ шире питање - наводи Бајић.

Одлуку о финансијској стимулацији донијела је Влада Српске, а за ученике ће бити обезбијеђени и трошкови превоза.

Стимулативне мјере представљају опредјељење Владе да заједно с привредном заједницом, креира усмјерену уписну политику.