latinica  ћирилица
14/08/2020 |  15:03 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

У бијељинску болницу стигло још девет респиратора

У бијељинску Болницу "Свети врачеви" данас је стигло девет распиратора које је обезбиједила Влада Републике Српске, чиме је укупан број ових медицинских апарата неопходних у борби против вируса корона повећан на 29, рекао је данас вршилац дужности директора ове здравствене установе Златко Максимовић.
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото:јзусветиврачеви) -
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото:јзусветиврачеви)

Он је навео да се Ковид болница, која тренутно има 40 до 50 мјеста, захваљујући средствима Владе Српске, Града Бијељине и Црвеног крста, проширује за још педесетак мјеста и припрема "за најгору ситуацију која се може очекивати у октобру и новембру".

- У Ковид болници тренутно се налази 27 пацијената од којих су два на респиратору, а још два имају изузетно тешку клиничку слику. Већина хоспитализованих је на кисеонику, док су у протеклих неколико дана двије особе скинуте са респитарора - рекао је Максимовић на конференцији за новинаре у Бијељини.

Он каже да забрињава податак да је и даље висок проценат заражених у односу на број тестираних, односно 15 одсто од броја тестираних, те да је у договору са директором Дома здравља Бијељина донио одуку о повећању броја тестирања.

Максимовић је истакао да бијељинска боница има довољно тестова на вирус корона, те да је оспособљена да изда резултате у року од 24 сата.

Поводом мјесец дана од када је постављен за вршиоца дужности директора болнице, Максимовић подсјећа да је на ову функцију дошао када је Бијељина била највеће жариште вируса корона, када је са радом стала Микробиологија и када у граду није било епидемиолога.

Он наводи да је ангажовао љекара из Београда који је први у региону увео методу пи-си-ар тестирања у реалном времену, као и епидемиолога из Института за јавно здравство, те љекара из Зворника чиме је покренут рад Микробилогије.

Максимовић каже да је интензивирана сарадња са Универзитетско-клиничким центром Бањалука, као и са љекарима из Београда.

Он је рекао да је по доласку на функцију затекао дуг болнице од 28.599.231 КМ, од чега је највећи према добављачима.