latinica  ћирилица
14/08/2020 |  18:50 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

У Српској још 107 заражених; Највише у Бањалуци (ВИДЕО)

Три особе су преминуле од пољедица вируса корона у Републици Српској у посљедња 24 часа, а инфекција је потврђена код још 107 лица. У лабораторијама у Српској тестирано је 527 лабораторијских узорака, а Бањалука се поново издваја као град са највећим бројем новопотврђених.
Епидемиолошка ситуација у Српској - Фото: РТРС
Епидемиолошка ситуација у СрпскојФото: РТРС

Први пут у овој седмици, број који показује тренд раста инфекције вирусом корона у Републици Српској поново је троцифрен.

У посљедња 24 часа код још 107 лица потврђено је присуство вируса корона, што је готово 20 одсто од укупног броја тестираних.

- Највеће оптерећење на здравствени систем, односно на појаву повећаног броја позитивних лица имају приватна окупљања попут рођендана, крштења, вјенчања, нажалост и сахрана, али такође и необавезних приватних окупљања од преко 100 особа на једном мјесту, без поштовања било каквих мјера - каже Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

Ширење вируса у заједници доводи и до пораста броја смртних исхода.

У Српској је од посљедица инфекције преминуло још троје лица, једно средње и двоје старије животне доби из Бањалуке, Козарске Дубице и Добоја. Бањалука је поново на врху листе по расту броја позитивних у локалним заједницама, слиједи је Мркоњић Град, па Бијељина са осам нових случајева, која је, када је ријеч о укупном броју случајева, друго жариште у Српској.

Здравствене раднике у том граду брине висок проценат позитивних, па се припремају нови капацитети.

- Ми планирамо да утегнемо Ковид болницу, поправимо неке ствари које нису добро функционисале, реновирамо стару зграду Гинекологије, гдје ћемо добити 40 до 50 мјеста - рекао је Златко Максимовић, в.д. директора Болнице "Свети Врачеви" Бијељина.

У Бијељину је стигло и девет нових респиратора које је Влада Српске намијенила грађанима те и још четири општине.

Бројеви су у сталном порасту и у Градишци и Српцу.

- Од прошле недјеље имамо повећан прилив пацијената у ковид амбуланту. Јављају се пацијенти са свим оним симптомима који указују на ковид - наводи Слађана Тапавић, начелница Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка.

Мирко Стојић директор Дома здравља Србац истиче да заражу највисе преносе млади, дружећи се у кафићима, рођенданима, базенима и свим мјестима којима погодује љетни период и лијепо вријеме.

Бројеви показују тренд који упозорава, па у Институту за јавно здравство поново апелују, придржавање мјера најсигурнији је модел борбе.

Заштитне маске, редовна дезинфекција и физичка дистанца могла би да помоне и на јесен у 40. недјељи, када слиједи и сезона вируса грипа, од којег здравствени систем с обзиром на ковид 19 отворено страхује.

- Оно што ће бити можда олакшавајућа околност да грађани који поштују препоруке које је Институт предложио, везано за ношење маски, ће бити заштићени и од самог вируса инфлуенце, али највећи приоритет ми дајемо вакцинацији, заштити најугроженијих путем вакцинације - додао је Зељковић.

Вакцинација је опција и за заштиту здравствених радника од вируса грипа, с обзиром на то да им уз кризу са короном, након изузетно напорног љета, слиједи потенцијално радно напорнија јесен.

Заједно са посљедним пресјеком, вирус корона у Српској од 5. марта до данас потврђен је код укупно 5.974 лица, док је број преминулих од посљедица инфекције 211.