latinica  ћирилица
14/08/2020 |  18:52 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Шта нам говоре резултати серолошких испитивања на вирус корона? (ВИДЕО)

У Републици Српској од ове седмице могуће је урадити серолошко тестирање на вирус корона и у Заводу за трансфузијску медицину.
Узорковање крви - Фото: РТРС
Узорковање крвиФото: РТРС

Један од основних алата у борби против вируса корона је тестирање.

Узорци који се обрађују у бањалучку лабораторију пристижу највише због тога што је резултат овог теста неопходан приликом уласка у поједине земље, попут сусједне Црне Горе. Ипак, могу ли резултати серолошких тестова послужити здравственим радницима за оцјену степена колективног имунитета.

Један од основних алата у борби против вируса корона је тестирање.

PCR тестови јесу поузданији, али су и те како значајни и серолошки, дали за онај дио популације који жели да види да ли се некада сусрео са вирусом или за онај дио популације којем је управо серолошки тест потребан због путовања.

У коју год групу да спадате, серолошки тест, осим у приватним лабораторијама, сада можете урадити и у бањалучкој лабораторији Завода за трансфузијску медицину Републике Српске. Уз обавезну маску и кратко чекање у реду, процедура узимања узорка траје прилично кратко.

Разговор на почетку траје врло кратко, лична карта је неопходна због узимања јединственог матичног броја.

Само узимање узорка такође није компликовано, нити болно, а траје колико и узорковање крви за било коју другу уобичајену потребу.

Након узимања крви, узорак се шаље у лабораторију, а тестирани добије термин за долазак по резултате који ће бити готови за неколико часова, али који се не могу добити путем мејла. Одмах се плаћа и пуни износ тестирања – 45 марака. Најважније – тестови су лиценцирани.

- Заказивање термина за сада није потребно, још увијек. Грађани могу да дођу, евентуално који минут да причекају. Сам чин узимања узорка, узима се узорак из венске крви који се односи у нашу лабораторију ради тестирања које се врши елиза техником - појашњава Данијела Радојковић из Завода за трансфузијску медицину Републике Српске.

Завод за трансфузијску медицину за сада је једина републичка здравствена установа која ради ову врсту теста на вирус корона.

До сада су то у Српској радиле приватне лабораторије и поједини домови здравља, а ускоро би могао и Институт за јавно здравство.

Резултати серолошких тестова, могли би и њима да буду значајни, посебно јер, када се прикупе на једно мјесто, могу да покажу који дио популације је развио антитијела на вирус корона.

- Колеге из Завода за трансфузију вјерујем да ће уступити те податке како би могли извући одређене закључке, вјерујем да ће то у почетку бити мали узорак да би то могло говорити о некој процјени на већу популацију. Нама је ипак, за неку валидну студију, потребан већи узорак, око 3.000 да би могли неке неке закључке да извучемо - рекао је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

Онима који се ипак тестирају, најважнији закључак је онај на који упућује налаз. Из једног узорка раде се два теста.

ИгГ антитијела указују на прележану инфекцију, док су ИгМ антитијела показатељ свјеже вирусне инфекције, односно тренутног присуства вируса.

Уколико су резултати оба теста негативни, разлога за бригу нема, али уколико је резултат теста на ИгМ антитијела позитиван неопходно је ПСР тестирање, након којег, уколико се присуство вируса потврди, слиједи изолација и лијечење.