latinica  ћирилица
14/08/2020 |  18:55 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Танић: PCR тест тренутно најпрецизнији (ВИДЕО)

Водећи српски молекуларни биолог Никола Танић тврди да је PCR метода тестирања на вирус корона тренутно најпрецизнија, али не значи да је сто одсто сигурна.
Никола Танић - Фото: РТРС
Никола ТанићФото: РТРС

Прецизно узимање бриса, транспорт узорка који мора бити брз и на одређеној температури, експериментални рад у лабораторији те поузданост тестова, кључни су фактори за детектовање вируса.

Доктор Танић је зачетник PCR тестирања на Балкану још од 2000. године, а посљедњих мјесец дана дио је тима Службе за микробиологију бијељинске Болнице "Свети Врачеви".

Иако се очекивало да ће љето и УВ зрачење ослабити капацитет вируса то се није догодило. Ово је много озбиљнији грип који за људе са хроничним обољењима може бити фаталан, тврди доктор Никола Танић.

- Јесен ће бити по најавама лоша због комбинације са сезонским грипом и колико сам чуо и најава да у основу сезонског грипа буде H1N1 вирус чију смо пандемију имали 2008. године - навео је Танић.

Већ су спремни тестови за детекцију вируса корона - ков 2 и сезонског грипа што је добро, истиче доктор Танић.

- Енглези су већ то припремили, сада ће и Американци, то је добро зато што симптоматија грипа може бити врло слична и јако ће бити важно љекарима да знају са чиме имају посла - каже Танић.

Доктор Танић је открио на који начин се штити од вируса корона.

- Узимам Д витамин обавезно, цинк, селен, бакар и витамин Ц, колико ко може - завршава он.

У дијагностици Америка је отишла најдаље.

- Очекујем да ускоро Њемачка буде испред свих али ту су и Руси и Кинези - закључио је доктор Танић.