latinica  ћирилица
15/08/2020 |  19:36 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Под лупом надлежних базени и јавна купалишта; Ускоро нове препоруке (ВИДЕО)

У Републици Српској вирус корона потврђен је код још 89 лица од 489 тестираних. Позитивна вијест је да у протекла 24 часа није било пријављених смртних случајева. Иако су приватна окупљања, за надлежне, и даље највећи узрок преноса заразе, под лупом су све више и базени и јавна купалишта за чији рад су најављене нове препоруке.
Бијељина - Бања Дворови - базени - Фото: СРНА
Бијељина - Бања Дворови - базениФото: СРНА

Други дан за редом и четврти пут у овој недјељи Бањалука је град са највећим бројем новопотврђених случајева инфекције вирусом корона. Од 89 нових случајева позитивних на ковид 19, чак 22 их је из највећег града Српске, због чега од надлежних, грађанима, и данас апел.

- Апелујемо на грађане да се и даље придржавају свих препоручених мјера, да држе физичку дистанцу, да носе маску, да избјегавају дружења са великим бројем лица, посебно са лицима која долазе из других земаља - нагласила је директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић.

На опасност коју носе окупљања и велики број људи на једном мјесту, надлежни упозоравају практично од почетка кризе. Док настоје приватним окупљањима да стану у крај, преиспитују и мјере које су донијели за базене и јавна купалишта која су, кажу, такође један од проблема.

- Те мјере требају да се происпитају како би и Републичкој управи за инспекцијске послове било јасније приликом самог поступања, али такође и грађанима који користе јавна купалишта и базене. Треба да се зна којих мјера да се придржавају у смислу колики је то број особа и која је то физичка дистанца и на који начин је неопходно да се понашају - истиче Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

Раније је преиспитивање мјера које одређују пословање базена у доба кризе најавио и министар здравља. С друге стране, оштрије мјере могле би додатно да угрозе и онако никад лошије пословање базена.

Бањалучка “Аквана“ због временских прилика данас је без купача, али од почетка ове сезоне слика највећег базена у граду на Врбасу није много другачија. Ранијих година, до половине августа, врхунца љета, “Аквану“ би посјетило најмање 60 хиљада купача, ове године тек 15 хиљада, за које важе нешто другачија правила у односу претходна љета.

- Пултови за дезинфекцију су присутни на више мјеста у воденом-парку “Аквана“, дезо баријере се налазе на самом улазу у водени базенски простор. Дезо баријере постоје због хигијене купача и она основна начела су физичка дистанца од два метра - нагласио је шеф маркетинга и продаје ЈП “Аквана“ Светислав Лазић.

Лоше пословне резултате, надају се у управама базена, могли би дјелимично да санирају уступци и помоћ коју Влада планира да да угоститељима. Лошију годину не памти ни пет базена Бање "Дворови" у Бијељини, гдје процјењују да ће им укупни губици износити 400 хиљада марака.

- Ми и даље сматрамо да су наши базени безбједни имајући у виду да имамо 17-18.000 квадрата простора у комплексу и да је око 2,500 са пет базена прекривено водом - каже Милорад Зекић, директор Бање "Дворови".

Да у води уз хлор нема опасности смтарају и они који се ипак одлуче на купање у базенима или јавним купалиштима. Док је због временских прилика на сјеверу Српске углавном слика са базена празна, на југу у Требињу, ситуација је благо другачија, а купачи, које смо питали држе ли дистанцу и придржавају ли се мјера, рекли су да поштују.

Све тренутно прописане епидемиолошке мјере у Српској важе до понедјељка. Док и надлежни константно позивају на личну одговорност, треба подсјетити да на опасности које носи вирус корона и игнорисање препорука највише упозоравају бројеви. Уз 89 нових случајева у Српској је од почетка кризе потврђено преко 6000 позитивних, од чега је тренутно активно 2470 случајева. Од вируса корона од 5. марта до данас преминуло је 211 лица.