latinica  ћирилица
21/08/2020 |  15:36 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Мигрантска криза ће на јесен бити још жешћа

Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић сматра да ће мигрантска криза, једна од највећих криза која је погодила БиХ, на јесен бити још већа, али да прије било каквих потеза за њено рјешавање треба разјаснити ко је и да ли је давао држављанства Пакистанцима.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

- Није спорно да је мигранстка криза једна од највећих криза која погађа и тек ће погађати БиХ. Чини ми се да овдашњи политичари, посебно у Федерацији БиХ /ФБиХ/, неколико година уопште нису били свјесни мигрантске кризе. Прошла власт је, очигледно, преспавала цијели тај период, увјеравајући народе у БиХ како се мигрантска криза држи под контролом, како то није бедзбједносно, него економско питање - рекао је Новић Срни.

Он је истакао да су подаци о илегалним мигрантима, неспорно, били скривани од јавности.

- Нису хтјели да се изнесу тачни подаци, не само о броју, него и подаци о лицима која улазе у БиХ. Република Српска је од првог дана имала јасан став да на својој територији не жели мигранте о којима не зна ништа, о којима не зна да ли су опасни са безбједносног аспекта или долазе из земаља које нису захваћене ратом и гдје не постоји опасност од било каквих ратних дејстава - рекао је Новић.

Новић је подсјетио да је Српска заузела такав став од почетка и јасно рекла да то не може поднијети ни из економских разлога, али и због велике безбједносне опасности.

- Неће бити помака све док се потпуно не рашчисте ствари у Предсједништву БиХ и то што је бивши министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић поднио оставку и изнио податке о мигрантима и када је дошао у сукоба са актуелним предсједавајућим Предсједништва БиХ Шефиком Џаферовићем и оптужио га да не жели да се мигрантска криза рашчисти, да је подржава и призива. Док се то потпуно не разјасни, не вјерујем да ће доћи до било каквог напретка у БиХ - сматра Новић.

Он је нагласио да, када се то има у виду, онда је јасно да је Република Српска потпуно у праву што има такав однос према мигрантима у БиХ.

Осврћући се на Џаферовићеву изјаву да је "недопустиво да власти Републике Српске превозе мигранте у друге дијелове БиХ", Новић каже да је управо Џаферовић јавно оптужен да су он и неки људи из СДА давали држављанства и лажне путне исправе у неким ранијим периодима, омогућивши долазак врло сумњивим људима у БиХ.

- Џаферовић мора званично не само да демантује, него и врло транспарентно докаже БиХ и грађанима ове земље да нико од њих није умијешан у то и да се тада стекне повјерење да се почне рјешавати мигрантска криза. Све дотле, док не отворе то питање, врло јасно и транспарентно, ствари ће се са мигрантском кризом компликовати - сматра Новић.

Министарство безбједности и нови министар /Селмо Цикотић/, према Новићевим ријечима, морају на Савјету министара отворити то питање и разјаснити све што је од претходног министра остало неразјашњено.

- Те ствари се морају разјаснити и народу рећи ко је био у праву. Ако је тачно што је Радончић рекао, онда се морајну предузимати одговарајуће мјере против политичара у БиХ који то скривају, који су се бавили тиме, а ако није тачно, онда мора да одговара онај ко је такве оптужбе изнио у јавности, односно Радончић - сматра Новић.

На питање да ли од новог министра безбједности Селме Цикотића очекује да ће проблем илегалних миграната у БиХ помјерити са мртве тачке, Новић каже да не вјерује да ће се било шта по овом питању ријешити.

- Можда Цикотић има добру вољу и жељу, али ствари су се толико искомпликовале поготово у Унско-санском кантону /УСК/, који питање мигрантске кризе не може сам да ријеши. Грађани у УСК с правом јасно траже да се то питање ријеши јер из дана у дан живе у страху. Не чуди изјава ни поступак човјека који је дошао из Аустрије и који је полупао стакла на једном аутобусу са мигрантима из страха за живот и будућност своје дјеце, која не смију да заноће у Великој Кладуши - навео је Новић.

Новић је рекао да су се ствари са мигрантском кризом толико искомпликовале да их је врло тешко ријешити.

- Сматрам да то питање ниједан министар сам не може да ријеши чак и кад би хтио. Цикотић, за кога вјерујем да има добре намјере, мора прво у властитој партији да разријеши ова питања око давања држављанстава, па тек онда да у договору са ентитетима и кантонима иде у рјешавање мигрантске кризе на потпуно другачији начин. Све док негирају и Републику Српску и њене институције и са ултиматумима покушавају да је натјерају да прихвати ствари које не жели, ствари неће ићи напријед. То мигранти користе и ситуација се све више компликује. Очекујем да ће се знатно погоршати на јесен ове године - закључио је Новић.